Cea de-a doua editie Bucharest International Dance Film Festival si-a desemnat castigatorii

Cea de-a doua editie Bucharest International Dance Film Festival si-a desemnat castigatorii
Cea de-a doua editie Bucharest International Dance Film Festival si-a desemnat castigatorii

Dupa cinci zile pline de evenimente dedicate dansului, Bucharest International Dance Film Festival si-a desemnat aseara castigatorii. Evenimentul a avut loc in Club Control.

20 de scurtmetraje prezentate in premiera nationala au concurat pentru premiile BIDFF 2016: cel mai bun film (in valoare de 1000 euro oferit de Institutul Cultural Roman) si cea mai buna coregrafie (in valoare de 500 euro).

Juriul a fost format din artista americana Claudia Hart, coregraful Chris Haring si regizorul T. M. Rives.

“Au fost premiate acele filme care pot fi inceputul unui post-gen si care aduc inovatii la nivel de dialog intre cinematografie si dans.

Atat in ceea ce priveste filmele cat si instalatiile, am oferit premii acelor lucrari care pun premisele formarii unui nou curent, cu o noua directie care sa raspunda la intrebarea De ce dansam? ” si-a motivat juriul decizia.

Scurtmetrajul “ Women’s Christmas Night ” semnat de Oonagh Kearney, coregrafia fiind realizata de Megan si Jessica Kennedy, a fost recompensat cu marele premiu BIDFF. Un intens raspuns vizual pentru poemul in limba irlandeza “ Oíche Nollaig namBan"

de Seán O'Riordáin.

Juriul a considerat ca “filmul se conecteaza la o poveste universala, avand o realizare tehnica si compozitionala impecabila, imbinand folclorul si structura narativa cu poezia cinematografica si dezvoltand un limbaj de miscare inovator care functioneaza prin intermediul si numai cu ajutorul camerei video.”

Clemence Poesy a cucerit juriul prin coregrafia din scurtmetrajul “ For A Moment ”, recompensat cu premiul pentru cea mai buna coregrafie.

Filmul lui Poesy este o analiza in detalii a studentilor de la scoala de balet a operei din Paris. Perspectiva e obtinuta prin intermediul prim-planurilor, cu accent pe figura, nu pe corpurile care se antreneaza zi de zi. “Alegerea de a oferi premiul pentru cea mai buna coregrafie unui film in care dansul este absent, lasand loc pentru imaginatia spectatorilor, este un statemen t al celei de a doua editii a festivalului, in incercarea de a gasi ceea ce poate aduce in plus cinematografia in dans.
(…) Povestea din spatele dansului spune mai multe despre corp decat dansul in sine. În acest film camera devine un al treilea ochi, introducand subtil artificialul in realitate.”

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Juriul a decis acordarea a doua mentiuni speciale pentru “ Helena ”  (regia si coregrafia Nadav Heyman, precum si pentru “ Werewolf Heart ” (regia de Christian Weber, coregrafia Dalel Bacre) pentru “realizarea unor productii in care toate elementele sunt fluid inchegate

si care imping barierele genului dincolor de conventional.

Noutatea celei de-a doua editii BIDFF a fost expozitia internationala Corpul Digital. Cele 9 lucrari au explorat arta video, obiectele sculpturale interactive, performance-ul si poemul digital.  Juriul a premiat cea mai buna lucrare de arta digitala “ The Looking Trace ” semnata de trei artisti argentinieni – Camilla Levy Daniel, Leyla de la Hoz si Pedro Gaicomolli.

Lucrarea a impresionat juriul prin surprinderea frumusetii degradarii corpului uman si felul in care acesta rezista gravitatiei si timpului.

Doua mentiuni speciale au fost acordate unor lucrari care incurajeaza comunitatile sa lucreze interdisciplinar: “ o.T. ” realizata de M. Kardinal si “ Crystal Forming Robots on Overhead ” semnata de Christian Faubel.

Ceremonia de decernare a premiilor a fost precedata de proiectia documentarului “Rare Birds” semnat de T.

M. Rives, membru al Juriului BIDFF 2016.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Cea de-a doua editie Bucharest International Dance Film Festival s-a derulat in perioada 9 – 13 noiembrie 2016.

BIDFF (Bucharest International Dance Film Festival) este produs de Asociatia Tangaj Dance si finantat de AFCN- Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila pentru continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

BIDFF este un proiect cultural finantat in cadrul programului "Bucuresti- Orasul In-Vizibil" de catre ARCUB- Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti si Primaria Capitalei. Gazdele si partenerii festivalului sunt Centrul National al Dansului Bucuresti, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti- Centrul de Muzica electroacustica si Multimedia, Galeria Galateca, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale” Bucuresti, Club Control. Proiectul este sustinut de Institutul Cultural Roman, Forumul Cultural Austriac (Ambasada Austriei in Bucuresti), Ambasada Israelului in Romania si Ambasada Spaniei in Romania. Co-organizatorul Intermedia Body este Asociatia Avmotional.

 



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies