De cate ori nu ai aruncat coaja de la banane si usturoi si semintele de la pepene? Ei bine, este momentul sa o mai faci.
De la coaja de banana, pana la samburii de pepene rosu si coaja de la usturoi, toate aceste elemente pe care le arunci contin cei mai importanti nutrienti din fructul sau leguma respectiva.
"Multe fructe si legume au coji si frunze care sunt mai colorate decat pulpa. Acesta este un indicator bun ca au un nivel mare componente puternice, precum antioxidanti puternici", spune medicul nutritionist Sarah Schenker.
Iata cum poti transforma resturile de fructe si legume in adevarate delicateze, fara sa le mai arunci cojile si semintele niciodata.
1. Coaja de banana
Coaja de banana poate fi mancata daca o gatesti cum trebuie sau daca o pui in blender. Este bogata in serotonina si luteina. Pentru a o gati, taie-i capetele si las-o la inmuiat pentru cateva zile.
Apoi o poti folosi pe post de piure in prajiturile tale.
2. Semintele de pepene
Sunt o sursa concentrata de nutrienti importanti. Sunt bogate in minerale, precum calciul, si in grasimi monosaturate, importante pentru sanatatea inimii tale. Pentru a le putea consuma, indeparteaza orice forma de pulpa de pe el si lasa-le sa se usuce bine. Apoi pune-le intr-o tigaie si prajeste-le cu putin ulei de masline.
Cand s-au rumenit, presara sare. Dupa ce s-au racit, le poti consuma ca atare sau le poti pune in salate.
3. Coaja de usturoi
Stratul care protejeaza cateii de usturoi contine un nivel ridicat de antioxidanti, mai ridicat decat cel care se gaseste in usturoiul propriu-zis. Foloseste-o in tocanite pentru un strop de aroma. Nu uita sa o scoti inainte de a servi mancarea.
4. Coaja de lamaie si de portocala
Este bogata in fibre si contine un nivel ridicat de antioxidanti, mai mare decat fructul. Foloseste coaja in bucatarie, in deserturi, prajituri si cocktailuri.
5. Frunzele de broccoli
Culoarea lor inchisa indica faptul ca sunt bogate in vitamine si minerale, precum folati, fier si potasiu.
Gateste-le la fel cum gatesti spanacul. Sunt delicioase!
6. Centrul ananasului
Coaja tepoasa si frunzele nu pot fi mancate, inse centrul fructului este bogat in fibre si vitamina C. De asemenea, contine bomelain, o enzima care ajuta la descompunerea alimentelor in timpul digestiei, prevenind indigestia. Il poti consuma la cuptor, cu putin ulei de masline, pana cand incepe sa se usuce.
De la coaja de banana, pana la samburii de pepene rosu si coaja de la usturoi, toate aceste elemente pe care le arunci contin cei mai importanti nutrienti din fructul sau leguma respectiva.
"Multe fructe si legume au coji si frunze care sunt mai colorate decat pulpa. Acesta este un indicator bun ca au un nivel mare componente puternice, precum antioxidanti puternici", spune medicul nutritionist Sarah Schenker.
Iata cum poti transforma resturile de fructe si legume in adevarate delicateze, fara sa le mai arunci cojile si semintele niciodata.
1. Coaja de banana Coaja de banana poate fi mancata daca o gatesti cum trebuie sau daca o pui in blender. Este bogata in serotonina si luteina. Pentru a o gati, taie-i capetele si las-o la inmuiat pentru cateva zile. Apoi o poti folosi pe post de piure in prajiturile tale.
2. Semintele de pepene Sunt o sursa concentrata de nutrienti importanti. Sunt bogate in minerale, precum calciul, si in grasimi monosaturate, importante pentru sanatatea inimii tale. Pentru a le putea consuma, indeparteaza orice forma de pulpa de pe el si lasa-le sa se usuce bine. Apoi pune-le intr-o tigaie si prajeste-le cu putin ulei de masline. Cand s-au rumenit, presara sare. Dupa ce s-au racit, le poti consuma ca atare sau le poti pune in salate.
3. Coaja de usturoi
Stratul care protejeaza cateii de usturoi contine un nivel ridicat de antioxidanti, mai ridicat decat cel care se gaseste in usturoiul propriu-zis. Foloseste-o in tocanite pentru un strop de aroma. Nu uita sa o scoti inainte de a servi mancarea.
4. Coaja de lamaie si de portocala Este bogata in fibre si contine un nivel ridicat de antioxidanti, mai mare decat fructul. Foloseste coaja in bucatarie, in deserturi, prajituri si cocktailuri.
5. Frunzele de broccoli Culoarea lor inchisa indica faptul ca sunt bogate in vitamine si minerale, precum folati, fier si potasiu. Gateste-le la fel cum gatesti spanacul. Sunt delicioase!
6. Centrul ananasului Coaja tepoasa si frunzele nu pot fi mancate, inse centrul fructului este bogat in fibre si vitamina C. De asemenea, contine bomelain, o enzima care ajuta la descompunerea alimentelor in timpul digestiei, prevenind indigestia. Il poti consuma la cuptor, cu putin ulei de masline, pana cand incepe sa se usuce.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro