Iesi zilnic la alergat cel putin 5 minute! Afla ce beneficiu major are acest obicei!

Iesi zilnic la alergat cel putin 5 minute! Afla ce beneficiu major are acest obicei!
Iesi zilnic la alergat cel putin 5 minute! Afla ce beneficiu major are acest obicei!

Cercetatorii americani sustin ca persoanele care alearga in fiecare zi cel putin 5 minute isi reduc riscul de deces prematur cu aproape o treime si isi prelungesc viata cu aproximativ trei ani.

Cercetatorii au examinat obiceiurile de a face sport a peste 55.000 de adulti din regiunea Dallas, care au fost monitorizati  intre 6 si 22 de ani.

Aproximativ 24% dintre subiecti au sustinut ca obisnuiesc sa alerge. Comparativ cu cei care nu aveau acest obicei, cei care au alergat si-au redus cu 30% riscul de a muri indiferent de cauza, pe parcursul studiului. De asemenea, ei si-au redus cu 45% riscul de a muri ca urmare a unei boli cardiovasculare, arata cercetatorii in lucrarea lor, publicata in Journal of the American College of Cardiology.

Aceste cifre au fost ajustate in functie de obiceiurile subiectilor de a fuma sau consuma bauturi alcoolice, de varsta pe care o aveau in momentul in care au inceput sa participe la studiu, de istoricul sanatatii familiei lor si de alte obiceiuri de a face sport.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

In schimb, in cazul non-alergatorilor, riscul de a muri in timpul perioadei realizarii studiului a fost cu 24% mai mare decat pentru cei care alergau regulat.

De fapt, rezultatele au aratat ca riscul mortalitatii asociat cu absenta alergarii a fost mai mare decat riscul de mortalitate asociat cu supraponderalitatea sau obezitatea (16%), cu un istoric familial de boala cardiovasculara (20%) sau cu un nivel ridicat de colesterol (6%).

Cercetatorii au impartit cei aproximativ 13.000 de alergatori in cinci grupe in functie de cat de multe minute alergau pe saptamana: un grup mai mic care alerga pana la 50 de minute in decurs de o saptamana si un grup mai mare format din cei care alergau mai mult de 175 minute pe parcursul unei saptamani.

S-a constatat ca beneficiile alergarii sunt aceleasi pentru toti alergatorii, potrivit studiului. Alergatul chiar si in doze sau viteze mai mici a fost asociat cu beneficii semnificative pentru scaderea riscului de mortalitate.



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies