Uite care este cel mai benefic obicei pe care nu ar trebui sa-l excluzi din stilul tau de viata!

Uite care este cel mai benefic obicei pe care nu ar trebui sa-l excluzi din stilul tau de viata!
Uite care este cel mai benefic obicei pe care nu ar trebui sa-l excluzi din stilul tau de viata!

Siesta este un obicei benefic pe tot parcursul anului, iar vara are si avantajul ca, regland temperatura corporala, ajuta organismul sa faca fata mai bine zilelor toride.

In cazul in care programul din cursul anului nu permite, macar perioada vacantelor estivale ar trebui sa fie un sezon al siestei.

Pentru a fi cat mai eficienta aceasta mica pauza de dupa pranz, trebuie respectate anumite reguli, explica doctorul Diego García-Borreguero, director al Institutului pentru Igiena Somnului din Madrid. El recomanda sa se evite mesele prea bogate, care vor ingreuna digestia si vor afecta calitatea somnului, cu atat mai mult cu cat pozitia orizontala a corpului incetineste digerarea alimentelor.

Specialistul atrage atentia si asupra consumului de alcool, care initial provoaca somnolenta, dar, intr-o faza ulterioara, duce la treziri de scurta durata, astfel incat somnul nu mai este odihnitor.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Siesta trebuie sa fie scurta, de cel mult 20-30 de minute, desi chiar si numai zece minute vor avea efecte benefice asupra randamentului, spune Diego García-Borreguero, atragand atentia ca nu trebuie depasita aceasta durata.

„Este important sa nu se intre in faza de somn profund, din care te trezesti mai greu. Da senzatia de oboseala si, in plus, va fi afectata capacitatea de a dormi in timpul noptii”.

Foarte importanta este si pozitia, fiind preferabil ca siesta sa se faca asezat sau putin inclinat intr-un fotoliu si nu culcat. In acest fel, siesta nu va fi prea lunga. „In timpul somnului, se produce o relaxare musculara care devine aproape completa cand se intra in faza REM.

Daca suntem in pozitia asezat, aceasta atonie determina trezirea, ceea ce nu se intampla cand corpul este la orizontala”.

Cafeaua, pe care multi obisnuiesc sa o consume ca stimul dupa trezire nu este necesara, mai afirma medicul madrilen. „Cafeina blocheaza adenosina, neurotransmitator care inhiba sistemul nervos central si stimuleaza creierul, mentinandu-ne in stare de veghe. Daca dormim cateva minute dupa pranz, cafeina devine inutila”, conchide specialistul.

Nu mai putin important este ca organismul sa fie bine oxigenat in timpul siestei. Fizioterapeutul Joan Gallart, de la Centrul Mézieres Miró de Vilanova i la Geltrú din Barcelona, sustine ca somnul de pranz trebuie facut cu fereastra deschisa sau, atunci cand este posibil, in aer liber. Vara, sunt indicate locurile situate la umbra, desigur.

Cel mai potrivit moment pentru odihna de pranz este ora 14.00

— de altfel si cuvantul 'siesta' vine de la cea de-a sasea ora solara romana, care corespunde orei doua dupa-amiaza.



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies