Medicii cardiologi danezi au pus la punct o noua dieta alimentara bazata pe peste, fructe si legume de sezon, care sa inlocuiasca dieta mediteraneana in cazul persoanelor care nu o pot urma.
Dieta nordica a fost creata de medicii din Danemarca, tara a carei bucatarie este asociata de obicei cu produse de patiserie si sunca prajita, iar doctorii au descoperit ca noul plan alimentar ajuta la scaderea in greutate si reducerea tensiunii arteriale, potrivit Mediafax.
Voluntarii care au urmat dieta nordica au pierdut de trei ori mai mult in greutate decat danezii care au avut un meniu obisnuit, cu multe produse din carne, pizza si paste.
Noul plan alimentar pune accent pe fucte si legume proaspete, plante culese de pe camp sau din padure, chiar si papadie, mult peste, vanat si foarte putina carne din surse industriale. Cheia dietei sta in consumarea alimentelor de sezon.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Studiul efectuat in Copenhaga a fost condus de doctorul Thomas Meinart Larsen si a fost efectuat cu ajutorul a 181 de adulti supraponderali, care au fost rugati sa urmeze unul dintre cele doua planuri de alimentatie.
Toti participantii au fost incurajati sa manance pana se satura, cu o oarecare atentie asupra marimii portiilor, dar fara sa calculeze caloriile.
La finalul celor sase luni, rezultatele au aratat ca voluntarii din grupul care a urmat dieta nordica au slabit 4,7 kilograme in medie, comparativ cu doar 1,5 kilograme in cazul celorlalti.
Medicii cardiologi au descoperit, de asemenea, scaderi semnificative ale tensiunii arteriale in cazul voluntarilor care au urmat dieta nordica.Medicul Meinart Larsen a spus, in cadrul congresului anual al Societatii Europene de Cardiologie, de la Barcelona, ca efectele acestei diete sunt foarte importante pentru indivizii care au urmat-o, iar aplicarea ei la scara larga in randul populatiei ar avea un impact major, deoarece o scadere mica a tensiunii arteriale, dar mentinuta pe termen lung, ar reduce numarul deceselor din cauze cardiovasculare.
Plantele si ierburile, fructele de padure, ciupercile si chiar alegele marine sunt culese din mediul natural, iar cerealele integrale sunt folosite alaturi de mai multe tipuri de varza, legume radacinoase si cartofi. O utilizare mai larga a pestelui, cum ar fi somonul si calcanul, reduce cantitatea de carne din acest nou plan alimentar, desi consumul de vanat, cum ar fi carnea de caprioara, este incurajat.