Uite ce efect negativ are consumul de soia asupra persoanelor care sufera de cancer la san!

Uite ce efect negativ are consumul de soia asupra persoanelor care sufera de cancer la san!
Uite ce efect negativ are consumul de soia asupra persoanelor care sufera de cancer la san!

Nivelul crescut al unei proteine din soia ar putea favoriza dezvoltarea mai accelerata a tumorilor canceroase la femeile suferind de cancer la san in stadiu incipient, avertizeaza cercetatorii americani in urma unui studiu.

Nivelurile ridicate ale unei proteine provenite din soia, genisteina, ar putea accelera dezvoltarea tumorilor mamare in cazul femeilor care sufera de aceasta boala in faza incipienta, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Centre din New York.

Studiul a fost efectuat exclusiv asupra unor paciente care fusesera deja diagnosticate cu cancer la san si urmau un tratament. Efectele proteinei din soia asupra femeilor care nu sufera de cancer mamar nu au fost cercetate, potrivit Mediafax.

Medicii au inclus in cercetare 140 de paciente.

Jumatate dintre ele au luat o pudra continand proteina din soia, iar cealalta jumatate a luat un placebo, pentru o perioada de sapte pana la 30 de zile, inainte de a suferi o operatie de extirpare a tumorilor.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Oamenii de stiinta au comparat apoi tesuturile bolnave de dinainte si de dupa operatie si au descoperit, in cazul femeilor carora li s-a administrat proteina din soia, modificari privind anumite gene despre care se stie ca favorizeaza dezvoltarea celulara.

Jacqueline Bromberg, coautor al studiului, spune ca principala grija, in acest moment, este legata de potentialul daunator al proteinei. "Desi modificarile genetice erau prezente, nu este inca clar daca acestea vor duce sigur la o accelerare a dezvoltarii cancerului. Doar 20% dintre pacientele care au luat soia au prezentat niveluri foarte ridicate de compusi metabolici ai genisteinei", a explicat cercetatoarea.

Bromberg a subliniat ca motivele acestor diferente intre reactiile organismlui nu sunt cunoscute inca si a adaugat ca nu exista niciun mod de a prezice identitatea bolnavei care va prezenta reactii asemanatoare la consumul

de soia.

Dintre pacientele care au prezentat un nivel ridicat de genisteina, cateva au suferit modificari intr-un set specific de gene care afecteaza rata de crestere a celulelor canceroase, moartea acestora sau un alt aspect al patologiei cancerului de san. Modificarile au aparut la femeile care au consumat 51,6 grame de soia, echivalentul a aproximativ patru cani de lapte de soia pe zi.

Cercetatorii au concluzionat ca persoanele care mananca soia in mod obisnuit ar putea "sa consume aceasta cantitate" (51,6 grame) pe parcursul unei zile, mai ales in cazul vegetarienilor si a persoanelor care nu consuma

produse lactate.



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Cum să alegi încălțămintea potrivită în funcție de tipul de jeans

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Furtuna Ashley lovește România! Bucureștiul și sudul țării, sub amenințarea unui ciclon polar. Temperaturile scad până la 15 grade: ”Vom interveni cu o alertă generală”

4 zodii care vor avea de pierdut pe toate planurile în luna octombrie 2024

Simay Barlas, protagonista noului serial „Inimă rebelă”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum arăta celebra actriță în urmă zece ani, la începutul carierei sale

"A dat o supărare mare și jale peste noi" Bunica lui Florin, tânărul de nici 25 de ani mort printre străini, în urma unui accident stupid, își urlă durerea


Cookies