Uite care sunt semnele caracteristice depresiei. Daca le ai, cauta urgent un specialist !

Uite care sunt semnele caracteristice depresiei. Daca le ai, cauta urgent un specialist !
Uite care sunt semnele caracteristice depresiei. Daca le ai, cauta urgent un specialist !

Senzatia de tristete uneori este o parte normala a vietii.

Dar cand esti cuprinsa de o tristete inexorabila sau lipsa de speranta care te opreste de la rutina ta obisnuita, e timpul sa iti acorzi   atenţie: este semnul distinctiv al depresiei clinice.  Chiar si cu acest indiciu, este greu pentru o persoana deprimata sa stie daca ea are intr-adevar boala. "Aproape toate simptomele de depresie pe cont propriu sunt experimentate de catre toata lumea, la un moment sau altul", explica Jennifer Payne, MD, director la Women's Mood Disorders Center at Johns Hopkins University in Baltimore.

Daca ai avut de-a face cu patru sau mai multe dintre urmatoarele simptome in fiecare zi, timp de doua saptamani si ai deficiente in modul in care, de obicei, functionezi (de exemplu, te impiedica sa muncesti, sa fii un parinte responsabil  sau sa-ti vezi prietenii), e timpul pentru o verificare  la medicul tau.

Mananci mai mult sau mai putin decat de obicei
Depresia se poate manifesta ca o pierdere a poftei de mancare.

"In cazul in care creierul este preocupat de ganduri negative, ai putea uita sa mananci sau sa-ti pierzi interesul pentru gatit sau pregatirea meselor", spune Yvonne Thomas, PhD, psiholog specializat in depresie. Pe de alta parte, uneori simptomele bolii au efectul opus, facandu-ti foame si determinandu-te sa manci prea mult.

Dormi prea mult sau prea putin
Unele persoane cu depresie se poate sa  doarma mai mult.

"Somnul este, de asemenea, o modalitate a persoanelor deprimate de a scapa de tristetea lor, somnul devine un refugiu", spune Thomas. Altii cu experienta depresiei au somn agitat sau intrerupt sau chiar insomnie.Din cauza gandurilor obsesive sau meditatiilor negative se poate ca somnul lor sa fie mai putin de sapte-opt ore pe noapte, cat au nevoie  majoritatea adultilor. Modificarile de program de somn, sunt clar semne ale bolii.
Atunci cand nu te odihnesti suficient, ceasul intern al corpului tau iese din sincronizare si vei fi chiar mai obosita si nefocalizata, deci mai putin capabila sa faci fata.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Te agita lucruri marunte
„Depresia poate aparea ca iritabilitate sporita”, spune Jennifer Wolkin, PhD, profesor clinic asistent in cadrul Departamentului de Psihiatrie si anestezie de la Universitatea din New York a lui Joan H.

Tisch Centrul pentru Womens Health. Te-ai putea simti irascibila si morocanoasa; lucruri mici pe care in mod normal nu le-ai inregistra te-ar supara in aceasta situatie si te-ar face sa pleci si sa iti abandonezi prietenii si colegii.


Nu te poti concentra
La munca uiti termene de predare ale proiectelor sau uiti  sa iti iei  copiii de la o intalnire de joaca? Asta e creierul afectat de depresie.
Fiind preocupata cu ganduri triste, poti plonja intr-o ceata in cap care te afecteaza la locul de munca, iti afecteaza memoria si abilitatile de luare a deciziilor. In acelasi timp, gandirea nefocalizata te poate duce sa faci alegeri proaste.

Nu te mai bucuri de lucruri care alta data te faceau fericita
Obisnuiai sa profiti de ofertele Happy Hour, impreuna cu grupul tau preferat de colege, dar in ultimele cateva saptamani nici macar nu ai vrut sa mai auzi despre asta.

Daca esti in situatia in care nu te mai atrag lucruri care in trecut iti faceau placere, este un semn care indica depresia.Din pacate depresia te face apatic cu privire la activitatile si hobby-urile care candva iti aduceau bucurie, preferand in locul lor sa te izolezi. Se stabileste astfel un ciclu vicios: depresia te priveaza de capacitatea ta de a obtine placere de la experientele tale, astfel incat sa nu mai faci chiar lucruri care ar putea lumina starea ta de spirit.

Te simti lipsita de valoare
Daca in mod constant te simti fara valoare sau neimportanta, de asemenea inseamna depresie. Ganduri repetitive de genul „eu nu sunt destul de buna” sau „nu conteaza”, sunt periculoase deoarece pot alimenta un comportament auto-daunator, spune Wolkin. Cand te gandesti in acest fel, ai tendinta de a gasi modalitati de a verifica negativitatea si te vor deprima si mai mult si vei fi mai expusa la risc. Invinovatirea pentru lucruri de care nu esti singura responsabila, cum ar fi despartirea de o persoana draga, de locul de munca, pierderea stimei de sine sunt de asemenea ganduri caracteristice depresiei.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Te preocupa ganduri de moarte
Ganduri persistente cu privire la cand se incheie viata ta, intrebandu-te cum prietenii si familia s-ar simti daca nu ai mai fi, chibzuind moduri diferite de a efectua actul  si chiar ganduri generale despre moarte sunt indicatori tot mai puternici, in aceasta situatie este timpul pentru a ajunge la ajutor profesionist. "Deoarece aceste ganduri reprezinta astfel o amenintare directa la viata ta, este important sa cauti ajutor. Daca le ai de zi cu zi sau aproape in fiecare zi, timp de doua saptamani, chiar daca nu recunosti orice alte simptome de depresie in tine", spune Wolkin.

Esti in panica si anxietate
Sentimente coplesitoare de teama semnifica o tulburare de anxietate. Si in timp ce acestea sunt de multe ori adevarate, ele pot fi, de asemenea, un indiciu pentru depresie. "Sentimentele anxioase de multe ori coincid cu depresia, iar unii oameni deprimati au atacuri de panica", spune Dr. Payne.
Anxietatea este un sentiment constant de panica si ganduri obsesive care de multe ori apar in simptome fizice, cum ar fi accelerarea batailor inimii, transpiratie excesiva si probleme de somn.
Daca simti o anxietate coplesitoare, este esential sa cauti ajutor la un doctor specializat.

Simti o permanenta oboseala
Starea de oboseala poate fi pur si simplu o consecinta a faptului ca nu mananci sau nu dormi suficient. Dar este de asemenea si rezultatul unor stari de tristete sau disperare cu care te confrunti tot timpul. Confruntarea cu durerile emotionale cronice, iti consuma foarte multa energie, lasandu-te cu o stare de oboseala atat de mare incat chiar si sarcinile de rutina sau responsabilitatile familiale sa-ti para prea grele de facut. Cand esti mereu obosita si asta iti afecteaza viata, e timpul sa cauti ajutor.
Sursa: www.health.com



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Cum trebuie ceapa depozitată corect și care este secretul pentru inelele perfecte de ceapă

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies