Uite de ce e bine sa bei un pahar de vin pe zi!

Uite de ce e bine sa bei un pahar de vin pe zi!
Uite de ce e bine sa bei un pahar de vin pe zi!

Daca e sanatos sau nu ca oamenii sa bea mici cantitati de alcool este un subiect intens dezbatut de specialisti, dar rezultaltele numeroaselor studii in domeniu erau adesea contradictorii.

Acum, un nou studiu pare sa elucideze misterul: un pahar de vin pe zi face bine, dar numai celor cu o anumita inzestrare genetica, scrie dailymail.co.uk, citat de DcNews.

Consumul unor cantitati mici de alcool protejeaza impotriva aparitiei bolilor de inima, dar numai in cazul persoanelor care poseda o anumita varianta a unei gene, numita CETP TaqIB, au descoperit cercetatorii. Vestea proasta este ca doar aproximativ 15% dintre oameni au aceasta varianta a genei.



Descoperirea contrazice ideea – mult promovata in ultimii ani – ca un consum moderat de alcool (7 pahare de bauturi alcoolice pe saptamana, pentru femei, sau 14, pentru barbati) ar fi benefic pentru sanatatea oricui. In realitate, consumul moderat de alcool este benefic doar pentru 15% din populatie, spune prof. Dag Thelle de la Universitatea Gothenburg, Suedia.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Cercetatorii au analizat date privind 618 suedezi cu boli de inima si 3000 de alti subiecti sanatosi; toti participantii

au fost testati pentru identificarea variantei genei CETP pe care o aveau. Luate fiecare in parte, nici consumul moderat de alcool, nici acest genotip particular nu au vreun efect protector deosebit de puternic. Dar, in combinatie, ele par sa reduca semnificativ riscul cardiovascular, spun autorii studiului.

Gena determina sinteza unei proteine CETP care influenteaza (printr-un mecanism inca neelucidat) colesterolul „bun" (HDL), acesta ajutand la indepartarea din sange a grasimilor care duc la aparitia bolilor cardiovasculare.


Mai sunt necesare multe cercetari pentru lamurirea aspectelor legate de aceste corelatii, dar prof. Thelle spune ca rezultatele ar putea fi foarte utile, atat pentru a putea oferi pacientilor sfaturi potrivite legate de consumul de alcool, cat si pentru a identifica noi mijloace de a folosi resursele organismului uman pentru a preveni bolile de inima.



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Lecțiile pe care Mioara Roman i le-a oferit fiicei sale, încă de la o vârstă fragedă „Mi-a fost greu să mă descurc tocmai pentru că eu nu am vrut să o cred”

După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor

Primele imagini cu CRBL după operație! Așa a ajuns să arate artistul după blefaroplastie

Medana, despre momentul în care l-a cunoscut pe Alin Oprea. Cum a fost prima întâlnire: ”El nu mai exista nici ca bărbat”

O ZODIE va primi o oportunitate greu de refuzat săptămâna aceasta!

Unde a ajuns să doarmă Angela Similea? Artista a vândut vila cu 16 camere și apartamentul din București

"Inima frântă! Te-am căutat ca disperatul!" Doi copilași români, rămași orfani după ce tatăl lor a fost înghițit de puhoiul din Spania, iar mama lor a murit în urmă cu 2 ani


Cookies