Uimitoarele beneficii pentru sanatate ale cepei. Are proprietati antibacteriene, antimicrobiene si antivirale . Nu o evita, mananc-o cruda !

Uimitoarele beneficii pentru sanatate ale cepei. Are proprietati antibacteriene, antimicrobiene si antivirale . Nu o evita, mananc-o cruda !
Uimitoarele beneficii pentru sanatate ale cepei. Are proprietati antibacteriene, antimicrobiene si antivirale . Nu o evita, mananc-o cruda !

O planta umila, care desi nu impodobeste gradina cu frumusetea sau cu parfumul ei, ceapa are beneficii uimitoare pentru sanatate.

Cercetarile stiintifice recente sustin proprietatile antibacteriene, antiseptice si antivirale ale cepei si sugereaza ca aceasta leguma are mai multe efecte terapeutice care mentin sanatatea inimii si previn cancerul.

Ceapa este nativa din Asia si Orientul Mijlociu, fiind astazi cultivata in toata lumea. Utilizarile culinare si medicinale ale cepei dateaza de mii de ani. Ceapa era atat de apreciata in Egiptul Antic incat era pusa in mormintele regilor pentru a fi accesata mai usor dupa moarte.

In Anglia Medievala, ceapa era folosita pentru a alunga spiritele rele si bolile, iar in timpul razboaielor, ceapa era amestecata cu miere si aplicata pe ranile luptatorilor, sub forma unei comprese, pentru prevenirea infectiilor.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

De ce e atat de sanatoasa ceapa – este o sursa bogata de antioxidanti precum Vitamina C, tripoftan, metionina si cistina, aminoacizi care promoveaza somnul  si detoxifierea corpului, potasiu, seleniu mangan si fibre.

Are foarte putine calorii, grasimi si colesterol. Ceapa contine un flavonoid puternic numit quercetin, un antioxidant care protejeaza celulele de daunele oxidarii. Cercetarile sugereaza ca quercetinul obtinut din alimente, precum ceapa ofera beneficii mult mai mari decat quercetinul luat sub forma de supliment.  La fel ca si usturoiul, ceapa poseda compusi sulfurosi, care ajuta la reducerea colesterolului si trigliceridelor. Unul din acestia, numit onionin A, da cepei proprietatilei sale anti-inflamatoare naturale.
Alicina este un alt constituent al cepei care reduce tensiunea arteriala si previne formarea de cheaguri de sange si implicit atacul cerebral vascular.

Ceapa ucide E. coli, Helicobacter pylori si salmonella – compusii care contin sulf  si quecetina din ceapa lucreaza impreuna pentru a combater bacteriile. Extractele de ceapa s-au dovedit active impotriva unor patogeni comuni, precum E. coli, salmonella sau Helicobacter Pylori, care cauzeaza ulcerul stomacal.

Intr-un studiu realizat la Universitatea J., cercetatorii au descoperit ca ceapa are o actiune antibacteriana puternica si impotriva streptococilor si a altor microbi care cauzeaza cariile si gingivita. Acestia sustin ca cel mai puternic efect antibacterian l-a avut ceapa cruda, proaspat taiata. Ceapa care a fost lasata sa stea 48 de ore si-a pierdut puterile antibacteriene.

Cata ceapa sa mancam – Intrucat majoritatea flavonoidelor benefice s-au descoperit pe si aproape de coaja cepei, aspecialistii ne sfatuiesc sa nu curatam ceapa excesiv de coji, ci sa indepartam doar foile de deasupra, pastrand cat mai mult din cojile care

au carne si se pot manca. Expertii spun ca 3-4 portii de cate 1/2 ceapa poate reduce riscul de cancer laringian, ovarian si colorectal, iar 1/2 ceapa medie pe zi protejeaza impotriva cancerului oral si esofagian. Consumata in cantitati mari, ceapa poate cauza discomfort digestiv. Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa consume ceapa cu moderatie.

Respiratia neplacua cauzata de consumul de ceapa crud poate fi combatuta prin mestecarea unor plante aromate: seminte de fenicul, cardamom, cuisoare, crengute de patrunjel, frunze de leustean sau menta.


Sursa: www.lataifas.ro



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies