Original din America de Sud, este acum raspandit si crescut in multe alte tari cu climat tropical.
Cea mai mare tara exportatoare de caju este de fapt Nigeria, urmata de India si Coasta de Fildes. Un alt fapt interesant este ca desi in termeni culinari caju este considerat a fi o nuca, in termini botanici este de fapt o samanta. Si mai interesante sunt numeroasele beneficii pe care consumul acestei nuci le aduce asupra organismului uman.
Previne cancerul- Caju contine proantocianide, o clasa de flavanoide care infometeaza tumorile si blocheaza divizarea celulelor canceroase.
Previne bolile de inima- Caju are un continut mai scazut de grasimi decat alte nuci. In plus, majoritatea sunt sub forma acidului oleic, grasimi mononesaturate care se gasesc si in uleiul de masline si care sunt foarte benefice pentru o inima sanatoasa.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Mentine sanatatea parului si a pielii- Un component esential al multor enzime, cuprul, gasit din abundenta in caju, joaca un rol important intr-o multime de procese chimice din organism.
O astfel de enzima este tirozinaza, care transforma tirozina in melanina, pigment ce da culoarea parului si a pielii.Intareste sistemul osos- Este bine stiut faptul ca pentru a avea oase sanatoase si puternice este nevoie de calciu, magneziul si vitamina K2 fiind alte elemente importante necesare in acest proces. Din fericire, caju este bogat in magneziu, ajutand astfel la intarirea sistemului osos. De asemenea, cuprul din caju este si el vital pentru enzimele care sunt implicate in combinarea colagenului si elastinului, dand substanta si flexibilitate oaselor si incheieturilor.
Protectorul nervilor- Magneziul previne calciul sa intre rapid in celulele nervoase si sa le activeze, tinand astfel nervii relaxati, iar, odata cu ei, si vasele de sange si muschii. Prea putin magneziu inseamna prea mult calciu, care poate intra in celulele nervoase si sa le faca sa trimita prea multe mesaje, fapt ce duce la o contractie prea mare a acestora.
Previne
Mentine greutatea- Persoanele care consuma caju de doua ori pe saptamana au sanse mai mici de a se ingrasa decat cei care o fac mai rar.
Sursa: www.dcnews.ro