Chiar si in domeniul nutritiei se mai strecoara mituri ce ne pot afecta sanatatea.
Iata care sunt acestea:
Mit 1: Degresat sau fara zahar inseamna fara calorii
Adevarul este ca in cele mai multe cazuri etichetele care afişeaza "Degresat" sau "Fara zahar" sunt doar capcane, deoarece din dorinta de a crea un produs care sa fie in primul rand gustos, producatorii compenseaza lipsa grasimii cu mai mult zahar sau potentiatori de arome si sare, iar zaharul este inlocuit la randul lui cu exces de sodiu, faina sau chiar grasime.
Mit 2 – O alimentatie scazuta in sodiu este indicata tuturor
Sodiul este un mineral important pentru organism ce ajuta la buna functionare a sistemului muscular si nervos, astfel ca este recomandat ca acesta sa fie mentinut la un nivel echilibrat.
Desi este adevarat ca sodiul creste intr-o oarecare masura tensiunea arteriala, diminuarea cantitatii zilnice de sodiu nu aduce beneficii ci poate creste nivelul trigliceridelor si al colesterolului.
Tocmai de aceea, pentru persoanele care nu sufera de tensiune ridicata, nu este indicat sa nu consume deloc sare.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Mit 3: Ouale sunt bogate in colesterol si pot provoca boli de inima
Desi au capatat o reputatie proasta din cauza colesterolului care se gaseste in galbenus (aproximativ 211 mg/ou), asta nu inseamna ca ouale trebuie evitate pentru a proteja sanatatea inimii.
Mit 4: Consumul de carbohidrati afecteaza sanatatea
Carbohidratii sunt o sursa importanta de energie si se impart in doua categorii importante: cei complecsi care aduc beneficii multiple sanatatii (cerealele integrale de secara sau ovaz, nuci, seminte, linte, alune, mazare) si cei simpli, care au fost procesati industrial si si-au pierdut astfel
Mit 5: Un pahar de vin rosu pe zi este sanatos
Nu doar vinul rosu este cel care aduce beneficii organismului si in special inimii: berea si alte bauturi alcoolice au acelasi efect, atata timp cat sunt consumate echilibrat.
Sursa: www.dcnews.ro