Importanta alimentatiei in timpul sarcinii. Trebuie sa stii ce este mai bun pentru tine si copilul tau!

Importanta alimentatiei in timpul sarcinii. Trebuie sa stii ce este mai bun pentru tine si copilul tau!
Importanta alimentatiei in timpul sarcinii. Trebuie sa stii ce este mai bun pentru tine si copilul tau!

O alimentatie sanatoasa si variata joaca un rol foarte important in timpul sarcinii, atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.

O dieta bogata determina greutatea copilului la momentul nasterii si previne imbolnavirea in viitor, protejandu-l de boli de inima si de obezitate. Conform unui studiu recent, femeile insarcinate care nu mananca in mod corect sunt mai predispuse sa nasca prematur. Este intotdeauna recomandat sa fii activa, sa bei multe lichide si sa ai o alimentatie corespunzatoare.

Cate calorii trebuie sa consumi in timpul sarcinii?

Cresterea in greutate in perioada sarcinii inseamna ca fatul este hranit asa cum trebuie.

Este necesar sa incluzi in dieta ta vitamine, minerale, proteine, grasimi si carbohidrati la fiecare masa. Pentru a da nastere unui copil sanatos, trebuie sa adaugi aproximativ 300 de calorii in plus fata de aportul zilnic pe care il aveai inainte.

Ce trebuie sa cuprinda alimentatia zilnica?

Cu precadere in timpul sarcinii, nu sari niciodata peste micul dejun, care este cea mai importanta masa a zilei.

Include alimente cu multe fibre in dieta ta, ce te vor ajuta in cazul problemelor de constipatie. De asemenea, este recomandat sa-ti planifici mesele la intervale regulate si sa micsorezi portiile. Poti sa iei mici gustari intre aceste mese principale, dar incearca pe cat posibil sa fie cat mai sanatoase.

Este esential ca alimentatia ta zilnica sa cuprinda cat mai multe vitamine si minerale atunci cand esti insarcinata.

Vom enumera cateva dintre ele.

Fier- Fierul este vital pentru prevenirea anemiei in timpul sarcinii. Sunt necesare aproximativ 27 mg in aceasta perioada. Cele mai bune surse de fier vin din peste, in special ton si somon, oua, pui, carne rosie fara grasime, legume, fructe proaspete si confiate.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Acid folic- Acidul folic previne eventualele defecte de tub neural si alte malformatii congenitale ce pot aparea, iar

inainte si dupa sarcina ai nevoie de aproximativ 0.6 mg pana la 0.8 mg. Consuma cat mai multe citrice, carne, varza de Bruxelles si legume verzi, pentru a inmagazina cat mai mult acid folic in organism.

Calciu- Ai nevoie de calciu pentru ca oasele bebelusului sa fie cat mai puternice. Produse lactate precum iaurtul, branza, tofu, lapte si oua sunt surse majore de calciu.

Acesta se mai gaseste si in varza, migdale, fasole alba si frunze de nap. Vitamina D ajuta corpul sa absoarba calciul mai rapid, deci este important sa alegi suplimente alimentare care contin atat vitamina D, cat si calciu. Aproximativ 1.000 de mg de calciu sunt recomandate in fiecare zi, in perioada in care esti insarcinata.

Proteine- Proteinele ajuta la dezvoltarea sanatoasa si reduc riscul de a pierde fatul.

Unele alimente precum produsele lactate, peste, carne, oua, legume, tofu, seminte si nuci sunt surse bune de proteine.

Carbohidrati- Carbohidratii in dieta regleaza nivelul cresterii fetale, nivelurile de glucoza si greutatea la nastere a copilului. De asemenea, echilibreaza la femeile gravide nivelul de glucoza plasmatica si hemoglobina glicozilata. Carbohidratii sunt prezenti in cereale integrale. Studiile sugereaza ca si calitatea, nu numai cantitatea de glucide consumate in timpul sarcinii este, de asemenea, foarte importanta.

Acizi grasi- Acizii grasi Omega 3 sunt buni pentru dezvoltarea generala a sistemului nervos al copilului si pot ajuta la evitarea nasterilor premature. Prin urmare, atunci cand esti gravida, consuma cel putin doua – trei portii de peste pe saptamana. Peste bogat in acizi grasi Omega 3: somonul, macroul, heringul, hamsiile, sardele si ansoa.

Vitamine- Organismul are nevoie de un aport mai mare de vitamine in timpul sarcinii, in special vitamina C, A, B6, B12, C, D si K. Poti lua suplimente alimentare numai recomandate de medicul tau sau poti consuma alimente ce contin doze mari din aceste vitamine.

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Ce alimente trebuie sa consumi in timpul sarcinii?

Alimentatia in timpul sarcinii trebuie sa fie cat mai variata. Consuma multe fructe, doua sau trei portii pe zi. Poti alege struguri, capsuni, portocale, kiwi, pepeni, mango, lamai si poti face o salata de fructe, fiind o gustare sanatoasa si delicioasa intre mese.

De asemenea, se recomanda consumul a pana la patru portii de legume in fiecare zi. Gateste legumele intr-o cantitate minima de apa, fierbe-le timp de cinci sau zece minute. Vitamina C se poate pierde in timpul prepararii, asa ca este mai bine sa gatesti la abur sau la cuptor legumele si sa eviti sa le prajesti. Incearca sa mananci legume proaspete (crude) sau usor fierte.

Poti sa mananci doua portii de carne in fiecare zi, insa in cantitati mai mici decat legumele si fructele. Consuma fructe de mare, peste, pui, porc, carne de miel, carne de vita si ficat – toate gatite foarte bine, nu in sange.
Produsele lactate sunt si ele recomandate in doua sau trei portii pe zi. Bea o cana de lapte sau iaurt, incearca si tofu daca iti place.
Hidratarea atunci cand esti gravida este foarte importanta.

Te poti ingrasa 10-15 kg in timpul sarcinii, insa asta nu trebuie sa te ingrijoreze. Daca nu iei suficient in greutate te poti confrunta cu unele complicatii, cum ar fi probleme cardiace si chiar nasterea prematura. Unele disconforturi sunt frecvente si normale, cum ar fi arsuri la stomac, greata sau constipatie. Cu toate acestea, daca alegi sa mananci sanatos si regulat, sa bei multa apa, sa renunti la excesul de zahar si grasimi si sa faci exercitii fizice, aceste disconforturi pot sa dispara si poti avea o sarcina usoara si un copil de nota 10.
Sursa: www.curademier.ro



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Teodora, acuzații dure la adresa lui Criss! „Erai numai cu Robi!” Iată cum a reacționat concurenta și ce replici acide a lansat către rivala sa

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies