O planta care nu trebuie sa ne lipseasca din casa in timpul iernii

O planta care nu trebuie sa ne lipseasca din casa in timpul iernii
O planta care nu trebuie sa ne lipseasca din casa in timpul iernii

Calugarita Hildergard von Bingen spunea ca cei care beau o cana de ceai de cimbru in loc de cafeaua de dimineata vor simti negresit efectul calmant pentru stomac si gat si o stare de bine in tot corpul.

Cimbrul este una din acele plante miraculoase care poate trata foarte multe boli, de aceea este bine sa o avem in farmacia din casa, fie uscata, proaspata sau sub forma de ceai, ulei sau tinctura. Studiile stiintifice au aratat ca cimbrul este foarte eficient in lupta impotriva infectiilor, durerilor si a bolilor cronice. Acesta are puterea de a fortifica sistemul imunitar pentru lupta impotriva virusurilor si pentru a ne proteja de bolile care apar in anotimpul friguros.

Se poate administra sub forma de ceai, tinctura sau alte preparate medicinale.

Proprietati

Cimbrul este foarte puternic in uciderea bacteriilor si virusurilor. Trebuie luata la primele semne ale unei raceli sau boli infectioase. Este o sursa bogata de vitamine si minerale esentiale: A, complexul B,C,E si K, calciu, fier, seleniu, potasiu si mangan. Contine de asemenea un compus numit carvacrol, un tranchilizant natural cu efect tonic asupra sistemului nervos.

Are proprietati antiseptice, antivirale, antibacteriene, diaforetice, expectorante si carminative, prin care sustine sanatatea intregului organism. Dintre toate plantele, cimbrul are printre cele mai mari cantitati de antioxidanti si bioflavonoide: luteina, zeaxantina si naringenina, care au efecte puternice de eliminare a radicalilor liberi si a bolilor cronice.

In ce boli putem folosi cimbrul

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Cimbrul este esential pentru stimularea memoriei, prevenirea depresiei, melancoliei si oboselii, usurarea durerilor de cap si a tensiunilor musculare, calmarea

durerilor in gat si a tusei, reducerea febrei si tratarea racelilor si infectiilor.

Este o planta purificatoare excelenta pentru tractul digestiv. Poate distruge viermii intestinali si poate ajuta la digerarea alimentelor foarte grase.

Uleiul de cimbru a fost folosit extern ca antiseptic si antimicrobian, din cele mai vechi timpuri, fiind benefic sustinerii sistemului imunitar si recuperarii celor covalescenti sau slabiti de boala.  Acesta poate ajuta de asemenea la stoparea caderii parului prin imbunatatirea circulatiei sangelui la nivelul scalpului si prin hranirea radacinii parului.

Cimbrul ajuta la vindecarea ulciorului si a ochilor inrositi.  Curata zgarieturile si ranile, datorita proprietatilor dezinfectante si antiseptice. Este foarte util pentru femeile cu crampe menstruale si alte simptome ale sindromului premenstrual.

Este un remediu renumit pentru bolile de stomac, gripa, congestia pulmonara si tuse, caz in care se asociaza foarte bine cu patlagina in cantitati egale. Cimbrul poate fi folosit si pentru entorse, reumatism, atrofie musculara, scleroza multipla si paralizie.

Ceaiul de cimbru este recomandat si pentru tratarea alcoolismului, cate 1 lingura la fiecare 15 minute. La alcoolici, ceaiul de cimbru cauzeaza greata, voma si diaree, creste urinarea, transpiratia si apetitul. Si cei care sufera de epilepsie pot bea cate 2 cani de ceai de cimbru, 2-3 saptamani. Cura se poate relua dupa o pauza de 10 zile.

Ceaiul de cimbru se prepara din cateva crengute verzi sau uscate si 1 cana de apa.

Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se bea cu lamaie si miere.
Sursa: www.lataifas.ro



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Cine este actorul care dă viață personajului principal Serhan Soysalan, din noul serial „Inimă rebelă”. Publicul l-a cunoscut deja pe Yurdaer Okur în producția „Secrete de familie”, în care a jucat rolul Procurorului Turgut Ali

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies