Echilibrul intre grasime si umiditate este vital pentru sanatatea si frumusetea pielii.
Grasimea este secretata de glandele sebacee si lubrifiaza pielea.
Umiditatea este apa care se afla in interiorul celulelor pielii si ajunge in celule cu ajutorul fluxului sangvin. Apa din celulele pielii o mentine neteda, sanatoasa si cu aspect tanar.
Grasimea si umiditatea colaboreaza pentru ca in celulele pielii trebuie sa existe destula umiditate, dar trebuie sa existe si destula grasime ca sa actioneze ca un scut, prevenind excesiva evaporare a umiditatii din straturile superioare ale pielii.
Exista, de fapt, doua tipuri de piele uscata – piele uscata simpla si piele uscata complexa.
Pielea uscata simpla este un rezultat al lipsei de grasime naturala. Cel mai adesea, situatia afecteaza femeile sub 35 de ani.
Pielea uscata complexa este lipsita atat de grasime, cat si de umiditate si este caracterizata prin riduri fine, pete maronii, depigmentari, pori deschisi si piele cazuta. Este, de obicei, asociata cu imbatranirea.
Pielea uscata – semne si simptome
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Pielea uscata poate fi “depistata” foarte usor prin faptul ca pare lipsita de stralucire, chiar solzoasa si flasca, gata sa faca riduri si linii fine.
Daca nu se aplica un hidratant si o crema pentru piele dupa spalat, apare senzatia neconfortabila ca pielea se “strange”. Crapaturile si exfolierea sunt semne de extrema uscaciune si de piele deshidratata.Pielea uscata se gaseste, de obicei, pe acele parti ale corpului expuse, cum sunt fata si mainile, dar poate sa fie o problema a intregului corp, mai ales iarna. Uscaciunea pielii poate fi provocata (sau agravata) de o dieta eficienta si de factori de mediu ca expunerea la soare, la vant, la frig, la diferite substante chimice, cosmetice sau bai excesive cu sapun dur.
Deficientele nutritionale, in special carenta de vitamina A si de vitaminele B, pot si ele contribui la aceasta problema.Vindeca pielea uscata cu ajutorul plantelor!
Folosita local, aloe vera este un emolient excelent, vindeca si are proprietati hidratante. Ajuta si la indepartarea celulelor moarte ale pielii. Aplica gel de aloe vera pe zona afectata, asa cum se indica pe eticheta produsului.
Galbenelele
Stropeste-ti pielea in timpul zilei cu apa de plante sau de flori, ca sa-i redai umiditatea.
Poti sa scapi de aceasta problema si prin alimentatie!
• Mananca echilibrat – legume, fructe, cereale, seminte, alune si nuci.
Consuma proteine de calitate din surse vegetale si creste cantitatea de alimente crude din dieta ta.• Mananca alimente bogate in sulf, care pastreaza pielea moale si tanara. Surse bune de sulf sunt usturoiul, ceapa, ouale si sparanghelul. Sulful este prezent si in aminoacidul L-cisteina, care poate fi luat sub forma de pastile.
• Consuma multe legume galbene si portocalii. Sunt bogate in beta-caroten, un precursor al vitaminei A.
• Bea cel putin 2 litri de apa de calitate zilnic, ca sa iti pastrezi pielea hidratata.
• Evita alimentele prajite, grasimile animale, uleiurile vegetale procesate, cum sunt cele vandute la supermarket si alege sa folosesti numai uleiurile presate la rece. Evita orice ulei care a fost supus la caldura, fie in procesul de preparare, fie la gatit (uleiurile incalzite produc radicali liberi, care au efect distructiv asupra pielii).
• Evita alcoolul si cofeina. Aceste substante au efect diuretic si obliga organismul – inclusiv pielea – sa piarda fluide si minerale esentiale.
Sursa: www.csid.ro