Uleiul de primula: un remediu natural la indemana oricui!

Uleiul de primula: un remediu natural la indemana oricui!
Uleiul de primula: un remediu natural la indemana oricui!

Originara din America de Nord, primula sau luminita noptii a inceput sa fie cunoscuta in toata lumea incepand cu secolul al XVII-lea. Semintele au fost depozitate in balastul de pe vapoare, calatorind din America de Nord catre Europa, unde au prins radacini.

In mod traditional, planta si radacinile au fost folosite pentru tratarea contuziilor, hemoroizilor, tusei si durerilor de stomac, dar, de fapt, semintele contin uleiuri cu numeroase valori terapeutice.

Uleiul de primula se obtine din semintele acestei plante si contine un acid gras special, numit acid gamma-linolenic (AGL). Aceasta substanta este ingredientul activ al uleiului de primula, reprezentand 10% din cantitatea totala de acizi grasi. Organismul transforma AGL in doi compusi asemanatori hormonilor – prostaglandine si leucotriene – care au actiune antiinflamatorie.

Organismul uman produce AGL din anumite tipuri de grasimi, cum ar fi acidul linoleic care se gaseste in uleiurile vegetale si margarinele polinesaturate. Totusi, exista unele persoane care nu au in organism destule enzime pentru ca acest proces sa aiba loc.

Uleiul de primula se utilizeaza pentru a inlocui aceasta enzima care lipseste si pentru a sprijini organismul sa produca aceste substante antiinflamatorii. Activitatea sa face ca uleiul de primula sa fie folosit pentru tratarea anumitor afectiuni, cum ar fi:

Ameliorarea iritatiilor produse de eczeme.

Eczemele si pielea pruriginoasa pot aparea atunci cand organismul nu poate sa transforme grasimile din alimente in AGL. S-a constatat ca un tratament pe o perioada de trei sau patru luni cu ulei de primula calmeaza mancarimile si reduce necesitatea folosirii cremelor sau a medicamentelor.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Ameliorarea problemelor menstruale.

Uleiul de primula poate fi eficient in tulburarile legate de ciclul menstrual, cum ar fi sindromul premenstrual (PMS), senzatia de tensiune in sani inainte de menstruatie, precum si crampele menstruale.

Reducerea durerilor reumatismale. Exista persoane care sustin ca folosirea uleiului de primula le-a micsorat durerile provocate de poliartrita reumatoida. Incearca sa iei acest ulei impreuna cu acizii grasi Omega-3 care se gasesc in peste sau impreuna cu ulei din seminte de in.

Afectiunile insotite de inflamatie, cum ar fi rozaceea, acneea si luxatiile pot fi, de asemenea, ameliorate prin folosirea uleiului de primula.

Contraindicatii

Uleiul de primula este bine tolerat de organism. Exista insa cazuri cand se pot inregistra usoare efecte adverse cum ar fi: dureri de cap sau de stomac, indigestii sau balonari. Exista pareri conform carora acest ulei ar determina aparitia de probleme in cursul unei sarcini si de aceea este bine sa nu il folosesti daca esti insarcinata sau daca alaptezi.

Uleiul de primula s-ar putea sa incetineasca procesul de coagulare a sangelui si din aceasta cauza evita sa il folosesti atunci cand iei medicamente anticoagulante, deoarece ar putea creste riscul aparitiei de sangerari sau vanatai.

De asemenea, folosirea lui poate creste riscul aparitiei convulsiilor, deci nu il folosi daca suferi de epilepsie sau daca iei medicamente care pot creste riscul convulsiilor (medicamente din grupa fenotiazinelor sau antipsihoticelor).


Sursa: www.csid.ro



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Adevăratul motiv pentru care Teo Trandafir a divorțat de fostul soț! Vedeta Kanal D a dezvăluit totul: „Nu puteam să particip la nefericirea lui”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies