O mirodenie larg folosita in bucataria indiana, curcuma, are efecte neobisnuite asupra creierului, au descoperit cercetatorii.
Curcumina, o substanta din compozitia acestui condiment, impiedica fixarea unor amintiri negative si poate chiar sa inlature amintiri pre-existente legate de teama.
Studiul a fost realizat pe sobolani de laborator, pe care cercetatorii de la City University of New York i-au invatat sa se sperie atunci cand auzeau un anumit sunet; se presupune ca imobilizarea brusca este o manifestare a fricii la aceste rozatoare.
Cateva ore mai tarziu, cand a fost emis acelasi sunet, sobolanii care primisera hrana obisnuita au „inghetat” de frica, asa cum fusesera conditionati; in schimb, sobolanii care consumase o dieta bogata in curcumina
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Cercetatorii spera ca aceasta descoperire a efectelor curcuminei sa fie utila in tratamentul unor persoane cu probleme precum tulburarea de stres post-traumatic.
Amintirile se formeaza in creier prin stabilirea unor noi conexiuni intre neuroni.
Cand amintirile consolidate sunt retraite, ele se destabilizeaza temporar, devenind ca niste amintiri proaspete, pentru o scurta perioada de timp.
Daca nu se intampla nimic, acele amintiri trezite sunt trimise din nou in sistemul de stocare pe termen lung, deci se reconsolideaza, au explicat cercetatoririi. Dar prin intelegerea proceselor care au loc in creier in cursul acestor evenimente, poate fi împiedicata reconsolidarea acestor amintiri, profitand de scurtul rastimp in care ele sunt destabilizate.
Ele pot fi astfel efectiv sterse din memorie, iar curcumina pare sa aiba un efect deosebit in acest proces.E posibil ca efectul sa se datoreze proprietatilor antiinflamatoare ale curcuminei; procesele inflamatorii sunt asociate cu o gama larga de afectiuni, de la alergii la Alzheimer si boli cardiovasculare, depresie, anxietate si stres postraumatic, dar joaca un rol si in formarea amintirilor. Sunt inca necesare studii mai aprofundate pentru intelegerea si confirmarea acestor efecte, spun cercetatorii.
Sursa: www.descopera.ro