Uite ce analize trebuie sa faci in functie de varsta pe care o ai. Trebuie sa fii mereu in forma!

Uite ce analize trebuie sa faci in functie de varsta pe care o ai. Trebuie sa fii mereu in forma!
Uite ce analize trebuie sa faci in functie de varsta pe care o ai. Trebuie sa fii mereu in forma!

La 30 de ani nu mai esti ca la 20, iar la 40 problemele de sanatate vor incepe sa se adune. Daca depistezi bolile din vreme, acestea vor fi mai usor de tratat.

Cel mai bine este sa mergi la medic o data pe an pentru a-ti face analizele de rutina, inca de cand esti tanara. Cu atat mai mult in cazul in care la tine in familie exista antecedente de boli incurabile, precum diabetul, tuberculoza, bolile cardiovasculare, cancerul de san sau de colon. Cu cat o afectiune medicala este descoperita mai devreme, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.

Problemele de sanatate nu te ocolesc nicicand, insa pe masura ce anii se aduna acestea tind sa fie tot mai numeroase.

E bine de stiut ca fumatul, consumul de alcool si stilul de viata influenteaza direct sanatatea.
Medicii specialisti indica o serie de analize pe care femeile ar trebui sa le aiba in vedere, in functie de varsta pe care o au.

20 de ani

Pana la 25 de ani, eventualele probleme sunt legate de anemie, hipocalcemii. Dupa aceasta varsta insa ar trebui urmate programele de screening, printre care si cel pentru cancerul de col uterin.

„Se impune un examen ginecologic si un test Babes-Papanicolau care indica prezenta HPV (virusul care determina cancerul de col uterin)”, explica medicul de familie Carmen-Adriana Dogaru, vicepresedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie.
Testul depisteaza celulele anormale fixate pe col si care pot fi eliminate inainte sa devina canceroase. In acest moment, programul de screening de cancer de col uterin gratuit se poate face odata la cinci ani, adauga dr.
Dogaru.
Tinerele care au in familie antecedente de cancer de san trebuie sa-si faca anual o ecografie pana la varsta de 40 de ani cand investigatia medicala indicata este mamografia, mai spune dr. Carmen-Adriana Dogaru.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

30 de ani

La 30 de ani, se adauga examenul endrocrinologic care indica functionarea tiroidei.

Controlul medical este cu atat mai indicat daca ai nascut pentru ca dereglarile hormonale atunci apar.
Tot un test recomandat este si acela al examinarii dermatologice a alunitelor de pe corp. Din cauze genetice unele persoane au o sensibilitate mai mare de a dezvolta cancer de piele. Cele mai frecvente probleme in aceasta perioada sunt cele legate de alimentatie, mai spune dr. Dogaru.
Controlul ginecologic trebuie facut si el macar o data la trei ani.

Chiar daca nu ti se pare o urgenta controlul stomatologic e bine sa-l faci pentru ca eventualele probleme cu dintii depistate din timp vor fi mai usor si mai confortabil de tratat decat daca le neglijezi. Se recomada detartrajul o data la sase luni, iar controlul stomatologic o data pe an.

La 40 de ani

Citește și: Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?- kanald.ro

Citește și: Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte- stirilekanald.ro

Vizita

la ginecolog ar trebui sa fie macar o data pe an, la fel si testul Babes-Papanicolau. Cresterea presiunii sangvine este normala dupa 40 de ani astfel ca este bine sa ai in vedere masurarea tensiunii arteriale.
Glicemia si colesterolul incep sa-ti faca probleme chiar daca pana acum n-ai avut de ce sa te gandesti la excese culinare. Testul de glicemie previne instalarea diabetului, iar colesterolul este principalul factor de risc in bolile cardiovasculare.
Atat glicemia, cat si colesterolul pot fi tinute sub control printr-o dieta echilibrata si eventualele valori ridicate se vad in urma analizelor de sange. Alaturi de ele nu strica o electrocardiograma.
Examenul de tiroida este si el indicat, mai ales ca se apropie menopauza. Pot aparea palpitatii, insomnii, stari de irascibilitate si transpiratii, toate semne ca ar trebui sa mergi la un medic specialist. Cu atat mai mult daca ai antecedente in familie.

La 50 de ani

Pe masura ce femeile inainteaza in varsta se pierde mare parte din masa osoasa, iar acestea devin mai fragile. Se impune un examen care masoara densitatea osoasa. Factorii agravanti sunt greutatea mica, fumatul, fracturile. Medicul este cel care iti va indica un comportament corect daca suferi de osteoporoza.
Colonoscopia este o alta analiza care trebuie facuta la acesta varsta. Analiza este precedata de un regim de cateva zile fara carne pentru ca rezultatul sa fie concludent.

Sursa: www.doctorul zilei.ro



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

VIDEO Antoni o complimentează pe Alexandra! Gagea intervine în discuție: "Mi se pare o fată cu simțul umorului, mi se pare o fată care a demonstrat că iubește!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar

Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor


Cookies