Corpul nostru reactioneaza la culori. Cromoterapia joaca un rol insemnat in medicina traditionala din India, China si Grecia.
Foarte multi oameni vad in culori niste remedii ce actioneaza subtil asupra corpului, in situatii in care orice alt leac da gres. Peretii, asternutul de pat, draperiile, podeaua etc. au un rol important. Iata cele mai placute si armonioase combinatii pentru dormitor.
Negrul – alunga surescitarea si induce somnul, imbiind organismul sa se odihneasca. Totusi, pe durata lunga, poate sa si deprime, mai ales ca e asociat cu tristetea si doliul.
Albastrul – este o culoare reconfortanta, inducand relaxarea fizica si psihica. Destinde atmosfera si e recunoscut pentru efectele sale sedative – o culoare ideala pentru dormitor. Bleumarinul se pare ca are efecte si mai puternic sedative, favorizand somnul profund. Turcoazul calmeaza si reface organismul dupa un efort intelectual.
Verdele – aduce o energie de serenitate si ganduri mai bune. Reconforteaza si relaxeaza, inducand un sentiment de liniste si de impacare, permitand echilibrarea unor functii fiziologice si favorizand o respiratie lenta si profunda. Verdele ajuta sa avem un somn reparator. Mai mult, el filtreaza foarte bine lumina zorilor.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Violetul – are si el efecte calmante, propice meditatiei si relaxarii.
Reduce angoasa, fobiile si temerile. Este recunoscut pentru capacitatea lui de a vindeca insomniile. Foloseste numeroasele nuante ale violetului – liliachiu, mov, magenta etc.Albul – contrar parerilor obisnuite, se pare ca detine capacitatea de a dinamiza (yang). El stimuleaza neuronii si este deci mai potrivit incaperilor unde avem indeletniciri active (camera de zi sau bucataria). Daca tii totusi sa iti zugravesti dormitorul in alb, foloseste-l in combinatie cu alte culori.
Rosul – este foarte stimulativ. Nu este indicat sa iti zugravesti in rosu peretii incaperii in care dormi. Totusi, data fiind actiunea sa tonica, poti include in dormitor un accent de rosu (o statueta rosie a lui Buddha, o cutie de bijuterii etc.). e bine de stiut ca rosul are proprietati afrodiziace.
Rozul
Galbenul – alunga melancolia si depresia.
Bine de stiut – Incepand de la varsta de 20 de ani, cristalinul si umoarea apoasa din ochi încep sa se ingalbeneasca.
Se pare ca la 60 de ani ochiul filtreaza mai mult sau mai putin de 65% dintre undele albastre, ducand astfel la o carenta in aceasta banda de lumina vizibila. De aceea, poti imbogati in nuante de albastru lucrurile din mediul inconjuratorSursa: www.csid.ro