Cercetatorii au descoperit secretul tineretii vesnice!

Cercetatorii au descoperit secretul tineretii vesnice!
Cercetatorii au descoperit secretul tineretii vesnice!

Cheia pentru prelungirea vieţii ar putea sta intr-o procedura de prelungire a telomerilor, regiunile de la capatul cromozomilor care ii protejeaza in procesul de diviziune celulara si care se scurteaza odata cu varsta, potrivit unui studiu citat de independent.co.uk.

Telomerii protejeaza cromozomii impotriva deteriorarii pe masura ce celulele se divizeaza si cresc, dar, odata cu inaintarea in varsta, aceste regiuni de la capetele cromozomilor devin din ce in ce mai scurte si, in cele din urma nu mai pot proteja cromozomii. Cand acest lucru se intampla, cromozomii se pot deteriora, iar aceasta este o parte cheie a procesului de imbatranire.

Cercetatorii au descoperit o metoda de alungire a telomerilor, reusind practic sa dea inapoi ceasul biologic si sa intinereasca cromozomii si, astfel, si organismul care ii contine.

Celulele care au fost tratate dupa noua procedura se comporta ca si cum ar fi mai tinere si se inmultesc mai repede, spre deosebire de celulele netratate, a caror rata de inmultire stagneaza si ajung in cele din urma sa moara.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Noua tehnica ar putea fi folosita in viitor pentru tratarea pacientilor cu boli genetice care duc la o scurtare a telomerilor mai rapida decat in mod normal, cum se intampla in cazul distrofiei musculare Duchenne.

De asemenea, ar putea fi folosita in cazul unor simptome generale ale imbatranirii, cum sunt bolile cardiovasculare si in cazul diabetului.

“Aceasta abordare deschide calea spre prevenirea sau tratarea unor boli legate de imbatranire”, a declarat unul dintre cercetatorii implicati in studiu. “De asemenea, sunt o serie de boli genetice degenerative foarte grave asociate cu scurtarea telomerilor care ar putea fi tratate cu aceasta tehnica”, a mai spus cercetatorul.

Oamenii de stiinta spera ca studiul va permite specialistilor sa genereze un numar mare de celule pe care sa le studieze sau sa le foloseasca pentru producerea de medicamente.

Procesul de alungire a telomerilor a fost descoperit de Helen Blau de la Universitatea Stanford, autorul principal al articolului in care descrie procedura alaturi de John Ramunas de la aceeasi univeritate si Eduard Yakubov de la Houston Methodist Research Institute.

“Am reusit sa prelungim telomerii umani cu pana la 1.000 de nucleotide, dand inapoi ceasul intern cu echivalentul a multi ani de viata umana”, a declarat Helen Blau, profesoara de microbiologie si imunologie la Universitatea Stanford.
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Anunț pentru pensionarele cu carduri de alimente! Cum vor fi afectate doamnele de noua schimbare?

După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor

Primele imagini cu fiul Getei Sterp! Sora lui Culiță a vrut să împărtășească asta cu toată lumea. Abia și-a putut stăpâni emoțiile

Durere fără margini în familia lui Elwood Edwards! Omul din spatele vocii „You've got mail” a murit. Cauza decesului

O ZODIE va primi o oportunitate greu de refuzat săptămâna aceasta!

Alexandra și Dennis au primul sărut, iar Gagea izbucnește în lacrimi! Nu ratați o nouă ediție incendiară din „Casa iubirii” sâmbătă, 9 noiembrie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D

Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum s-a petrecut tragedia


Cookies