O alimentatie sanatoasa nu presupune a manca doar anumite alimente, considerate mai bune pentru organism, ci inseamna si o dozare cantitativa a aportului alimentar si o diversificare a nutrientilor pe masura nevoilor corpului omenesc.
O alimentatie sanatoasa este, potrivit nutritionistilor, aceea care asigura, pe de-o parte, mentinerea unei stari de greutate adecvate, iar pe de alta parte, o diversificare suficienta, care sa aduca nutrienti diversi, care sa satisfaca nevoile organismului. Cu alte cuvinte, a manca sanatos presupune o anumita dozare a cantitatii, dar si o reglare calitativa (in special prin varietate) a alimentelor ingerate.
Peste jumatate din ratia zilnica de calorii – din glucide Potrivit nutritionistului salajean Marius Calinici, baza aportului caloric pentru un individ, indiferent de constitutia sa, trebuie sa fie reprezentata de glucide (zaharuri), care trebuie sa dea 50-55%
Legumele nu pot inlocui carnea- Dupa glucidele aducatoare de energie, esentiale pentru organism sunt, apoi, proteinele. „Din 20 de aminoacizi necesari functionarii organismului, doar o parte sunt produsi de corp. Restul trebuie asigurati din carne, inclusiv din cea de peste, din lapte si oua”, explica nutritionistul motivul pentru care organismul nostru are nevoie de proteine. Intr-un regim alimentar echilibrat, sanatos, acestea detin 12- 15 la suta din ratia calorica zilnica. in cifre absolute, acest procent se traduce, la un corp cu o greutate de 60 de kilograme, printr-un necesar de proteine de 50-60 de grame pe zi. „Ca sa intelegi cat inseamna asta, cantitativ, va pot spune ca 100 de grame de carne de porc sau de vita are 20 de grame de proteine. 100 de grame de mazare sau fasole uscata are 23 de grame de proteine, iar 100 de grame de soia- 40 de grame de proteina. in ultimele doua cazuri vorbim de proteine de calitate inferioara“, precizeaza el. Chiar daca exista, in ultimii ani, tendinta ca tot mai multa lume sa renunta la a consuma carne, mizand pe faptul ca isi asigura necesarul de proteine din vegetale, medicul avertizeaza ca legumele
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Margarina- o forma toxica de grasimi- Oricat ar suna de ciudat, si grasimile au rolul lor bine determinat intr-o alimentatie sanatoasa. Vorbim in special despre acizii grasi- dintre care o parte pot fi produsi de organism, in timp ce pentru altii- cum sunt Omega 3 si Omega 6- este nevoie de aportul din alimente precum uleiul de
Cum repartizam in timpul zilei alimentele- Potrivit medicului, alimentele cu continut proteic si lipidic trebuie sa fie repartizate uniform pe parcursul unei zile, eventual cu o diminuare cantitativa la nivelul cinei. Micul dejun: pentru prima masa din zi, nutritionistul spune ca avem nevoie de o sursa de glucide complexe, cea mai comuna fiind painea si produsele de panificatie. „Cu aceasta pot fi asociate glucide simple (gem, miere) si lipide (unt), dar in cantitati decente. Pentru cei ce prefera consistenta, micul dejun poate insemna paine cu ou sau o felie de carne de buna calitate”, precizeaza el.