Iata cate boli pot fi tratate cu ajutorul aromaterapiei!

Iata cate boli pot fi tratate cu ajutorul aromaterapiei!
Iata cate boli pot fi tratate cu ajutorul aromaterapiei!

Aromaterapia este studiul stiintific si arta tratarii bolilor cu esente extrase din plante. Este o terapie complementara care poate fi folosita in ajutorul medicinii alopate, prin tehnici aflate la indemana oricui.

Aromaterapia, alaturi de Cristaloterapie, Meloterapie, Metaloterapie, Magnetoterapie, Cromoterapie, in general tehnicile naturoterapeutice (care nu apeleaza la nimic artificial) sunt „terapii complementare”, si nu „alternative” ale medicinii alopate!

1. Disfunctii erectile- Unele uleiuri eterice au certe efecte afrodisiace, dand rezultate in cazurile de disfunctii sexuale, cum sunt impotenta si frigiditatea. Actiunea lor se imparte in:
- uleiuri calmante, cu efecte de diminuare a stresului, angoaselor etc.;


- uleiuri cu efecte stimulatoare directe;
- uleiuri cu eventuale efecte hormonale.
Din prima categorie pot fi amintite uleiurile de trandafiri, neroli (flori de portocal), salvia aromata, paciuli, ylang-ylang, iasomia si santalul. Uleiurile acestea pot fi folosite, singure sau in amestec, pentru aromatizarea ambientului, in bai aromate sau la masaj. Santalul, sub forma betisoarelor parfumate, se foloseste la fumizari.
In cea de-a doua categorie sunt cunoscute doar doua uleiuri, cel de piper negru si de cardamom, cu efect stimulant in astenia sexuala.
Se aplica sub forma de ulei de masaj, in special pe zona lombara si sacrala, folosindu-se si la aromatizarea unor bauturi sau alimente.

2. Amigdalita- Amigdalita este o inflamatie, adesea purulenta, a amigdalelor, provocand o ingreunare a deglutitiei (inghitirii) si/sau a respiratiei. Tratamentul alopat include administrarea de antibiotice, uneori ajungandu-se pana la amigdalectomie (extirparea amigdalelor pe cale chirurgicala).
Metoda bunicii este inhalarea vaporilor de ceai de musetel, de cateva ori pe zi.
Aromaterapia foloseste, de asemenea, tehnica inhalatiei vaporilor uleiurilor de benzoe, cimbru, lamai, lavanda, musetel, zingiber. In paralel, se poate efectua si masajul zonei respective. Se recomanda administrarea vitaminei C si consumarea de usturoi.

3. Bronsita- Bronsita este una din afectiunile cele mai frecvente ale sistemului respirator, fiind urmarea unei raceli, dar poate aparea si din cauza unui factor iritant, cum ar fi fumatul (bronsita tabagica).
Deseori este insotita de febra si tuse. In stadiile incipiente se vor face inhalatii cu vapori de ulei de benzoe, bergamote, eucalipt, lavanda sau santal. Bergamotele si eucaliptul au in plus si actiune antipiretica.
In cazurile in care au aparut deja complicatii, se va folosi uleiul de busuioc, benzoe, bergamote, cimbru,mirh. Un „cocktail” preferat de multi aromo¬terapeuti este: benzoe, bergamote, cimbru, santal. In afara inhalatiilor se poate folosi si tehnica masajului toracic sau baile.

Un efect deosebit, mai ales ca expectorant, il are usturoiul, atat ca drajeu, ulei sau ca atare. Tot datorita efectelor expectorante se pot folosi si uleiurile de boswellia, cedru, ienupar, mirh, rozmarin.
Pentru ameliorarea bronsitelor se mai poate administra cate o lingurita de sirop de ridiche neagra (se scobeste o ridiche neagra si se umple cu zahar, siropul adunat se colecteaza a doua zi). De asemenea, se poate administra cate o lingurita de sirop de ceapa, obtinut prin fierberea in apa si zahar (1+1) a foilor exterioare ale cepei, iar siropul se concentreaza, prin fierbere, pana la consistenta mierii.
Un efect benefic are (mai ales la copii) administrarea de lapte cat mai cald, indulcit cu miere.

4. Cancer- Aromoterapia isi poate aduce contributia la tratarea cancerului, alaturi de tratamentul alopat.
Incorporarea unor uleiuri eterice, in diferitele carti de aromoterapie, ca „anticanceroase” nu inseamna neaparat ca uleiul (uleiurile) respectiv(e) reprezinta un panaceu in asemenea suferinte, dar pot fi adjuvante pretioase in strategia terapeutica stabilita de medicul curant.
Astfel de uleiuri sunt cele de muscata, usturoi, salvie, isop, ceapa sau zypresse. Pentru reducerea inflamatiei tegumentelor, aparuta in urma cobaltoterapiei, in Franta se folosesc doua uleiuri: cel de niaouli si de TiBaum, in Norvegia, cel de lavanda, iar cel de rozmarin, pentru diminuarea efectelor secundare ale chimioterapiei.

5. Artrita- Artrita este o boala in care apar depuneri cristaline de acid uric in incheieturi, provocand dureri, iar, in final, imobilizarea si chiar deformarea lor. Metodele naturoterapiei incearca sa modifice chimismul metabolismului, in sensul diminuarii formarii de acid uric cristalin si resorbtiei celui format si depus. In cadrul aromoterapiei, au dat efecte uleiurile de ienupar, lamai si zypresse, in bai, respectiv benzoe, musetel, lavanda si rozmarin in masaj (local), pentru diminuarea durerilor. Uleiurile de piper negru, sovarv si ingwer amelioreaza alimentarea sanguina a zonei. Se aplica si sub forma de comprese calde pe zonele afectate.
In cadrul terapiei se vor administra vitaminele A, E si complex B, pantotenat de calciu, minerale, si se va tine regim alimentar cu diminuarea consumului de carne, ceai, cafea, alcool etc. Se recomanda si unele tehnici de gimnastica medicala.
Sursa: www.doctorulzilei.ro

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies