Reducerea cu 25% a mortalitatii provocata de bolile cronice netransmisibile se poate face printr-o alimentatie sanatoasa, prin reducerea consumului de sare si alcool, prin renuntarea la fumat si combatarea sedentarismului, a declarat vineri la cea de a IV-a editie a Congresului national “Bolile cronice netransmisibile” prof. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.
“Suntem unica tara din aceasta zona care nu are o lege antifumat. Pasul urmator este reducerea abuzului de alcool si a sedentarismului. La ora actuala sedentarismul se considera ca este mai periculos decat obezitatea. Sunt date de ultima ora rezultate din studiile facute. S-au facut sinteze epidemiologice, sedentarismul ce inseamna? Ca sta mult la televizor, ca sta mult pe scaun, ca stau mult intinsi. IT-istii stau 8-10 ore nemiscati.
Potrivit acestuia, aplicarea tuturor acestor masuri trebuie sa inceapa inca din perioada prescolara si trebuie sa aiba doi poli: scoala si familia.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
“Greutatea este un excelent parametru al starii de sanatate, dar si al caloriilor pe care le mancam. Este fatal sa avem 2.000 de calorii pe zi exclusiv din dulciuri. Trebuie sa respectam: cam jumatate sunt hidrati de carbon, 15-20% proteine si grasimi. Jumatate trebuie sa fie de origine animala, o parte de origine vegetala. O alimentatie sanatoasa se invata”, a spus Hancu.
Referindu-se la combinatia de alimente, Hancu a spus ca acesta este un mit care nu are nicio baza solida.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro