Trandafirul este o planta perena si se prezinta sub forma de arbust. Acesta creste si spontan, dar este mai ales cultivat in parcuri si gradini, ca planta decorativa.
Trandafirul face parte din familia rozaceelor, fiind una dintre cele mai raspandite si mai cunoscute plante. In prezent, in lume se cultiva peste 20.000 de soiuri de trandafir.
Partea medicinala a trandafirului sunt petalele, din care se prepara infuzie si sirop. De asemenea, din petale se fac dulceturi si gemuri iar extractele de petale se folosesc si in industria produselor cosmetice, iar uleiurile sunt folosite in aromaterapie.
Petalele de trandafir contin ulei volatil, tanini, derivati flavonici, nerol, citronelol, zaharuri, ceara si acid galic.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Actiunea florilor de trandafir determina efecte cicatrizante, antidiareice, antidizenterice, astringente, antihemoragice, antihelmintice, antiinflamatoare, dezinfectante, antipiretice, antiseptice, antimicotice, aromatizante, fortifiante, mineralizante si tonice.
Indicatii terapeutice- Preparatele din trandafir, procesate in diferite moduri (infuzie, tincturi, otet de trandafiri, petale amestecate cu miere), sunt indicate in gripa, bronsite, raceli, astm bronsic, hiperhidroza (transpiratie in exces), laringita, micoze bucale si vaginale, afte, faringite, amigdalite, stomatite, diaree cronica si dizenterie, hemoroizi, angina pectorala, acnee, plagi, leucoree, iritatii
Precautii si contraindicatii- Ceaiul de trandafiri nu este recomandat persoanelor care au alergie la petale de trandafiri deoarece poate determina arsuri la nivelul stomacului.
De asemenea, preparatele pe baza de trandafiri nu se asociaza cu medicamente antiinflamatoare sau pentru subtierea sangelui.
Inainte de administrarea cantitatilor semnificative in anumite afectiuni este necesar consultul medicului.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro