Cele mai sanatoase alimente de post: curate sangele si detoxifica organismul

Cele mai sanatoase alimente de post: curate sangele si detoxifica organismul
Cele mai sanatoase alimente de post: curate sangele si detoxifica organismul

Postul tinut din motive religioase sau altele reprezinta o perioada in care corpul se poate purifica – curatandu-se de toxine.

“In ceea ce priveste alimentatia, avem marele avantaj ca pietele s-au umplut deja cu verdeturi diverse specifice primaverii, din care ne putem pregati zilnic salate mari, ciorbe, ghiveci de legume, nectaruri verzi etc. Asadar, verdeturile primaverii ar trebui sa fie baza meniului nostru zilnic in post. Acestea nu numai ca detoxifica organismul incarcat de toxine de la mancarurile grele din timpul iernii, dar au un aport urias de clorofila care curata sangele, antioxidanti, minerale si vitamine.

Si mai sunt si satioase datorita fibrelor pe care le contin in cantitate mare”, spune nutritionistul Oana Tirpan.

Alte alimente care trebuie consumate zilnic sunt leguminoasele (fasole, mazare, naut, linte), pentru aportul lor de proteine. Acestea se pot consuma ca atare, cu legume sau, si mai bine, in combinatie cu cereale integrale (orez, paste, hrisca, quinoa, fulgi de ovaz si secara, paine integrala). Combinatia dintre leguminoase si cereale este una reusita nutritional, pentru ca impreuna formeaza proteine complete, ceea ce este de mare folos atunci cand nu se consuma produse de origine animala.

Nu in ultimul rand, pe lista trebuie sa se afle oleaginoasele (nuci, migdale, seminte de susan, de floarea soarelui, de canepa), pentru aportul lor de grasimi sanatoase, iar unele dintre acestea pot fi transformate in lapte delicios care sa il inlocuiasca pe cel animal, servit dimineata cu fulgi integrali de cereale, cateva fructe uscate si cateva nuci (sau migdale, seminte, samburi cruzi).

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Alte surse de grasimi bune mai sunt avocado si nuca de cocos.

Din avocado se poate face foarte simplu celebrul guacamole, se poate adauga in salate, iar uleiul (untul) de cocos poate fi uns pe paine in loc de untul animal la micul dejun, cu dulceata fara adaos de zahar.

In timpul postului trebuie consumate cat mai multe legume si fructe si intr-o proportie mai mare crude decat gatite.

Ca inlocuitor al branzeturilor, se recomanda tofu, din soia nemodificata genetic si neafumat, dar nu prea des, de 2-3 ori pe saptamana.

In schimb, nutritionistii nu recomanda laptele de soia, din cauza ca, nefiind fermentat, contine niste substante toxice pentru organismul uman.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies