Pneumonie: simptome, cauze, diagnostic. Afla cum se trateaza corect!

Pneumonie: simptome, cauze, diagnostic. Afla cum se trateaza corect!
Pneumonie: simptome, cauze, diagnostic. Afla cum se trateaza corect!

La fiecare 20 de secunde, un copil moare din cauza pneumoniei.

Rinita, gripa, guturai... Sunt boli atat de frecvente, incat aproape ca nu mai tresarim atunci cand auzim de ele. Dar ne schimbam brusc atitudinea daca diagnosticul este de „pneumonie". Faptul ca germenul a reusit sa parcurgă distanta dintre nas si alveolele pulmonare, trecand prin trahee, bronhii si bronhiole depasind toate mecanismele de aparare ale organismului (cili, mucus, celule de aparare) inseamna fie ca este vorba de un germen foarte virulent, fie ca organismul este prea slabit pentru a-i face fata.

Este si motivul pentru care pneumoniile apar la persoanele cu un sistem imunitar sau respirator vulnerabil ori deprimat: nou-nascuti prematuri, copii, varstnici, bolnavi cronic, fumatori inraiti. Iar sezonul rece este propice aparitiei acestei boli. In plus, pneumonia poate fi contractata in spital, prin infectarea cu germeni hiperagresivi, care au capatat rezistenta la antibiotice.

Ce simptome sunt alarmante

O infectie respiratorie care dureaza mai mult de doua saptamani trebuie sa ridice suspiciuni de suprainfectie si de „coborare" a procesului inflamator la nivelul plamanilor.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Pneumonia are urmatoarele simptome: tuse, febra (dar care poate sa lipseasca, mai ales in pneumonia virala), dureri in piept, slabiciune si stare de oboseala, frisoane si dificultatea de a respira. Alta manifestare specifica este tusea cu expectoratie sub forma unei spute ruginii, cu firi¬soare de sange.

Unele pneumonii sunt „duse pe picioare" mult timp, fara manifestari zgomotoase.

Diagnostic si cauze

Medicul sau asistenta incearca sa depisteze pneumonia prin auscultatia plamanilor cu ajutorul unui stetoscop. Pneumonia se asociaza de obicei cu aparitia unor zgomote specifice. Aceste zgomote anormale sunt cauzate de ingustarea cailor respiratorii sau de prezenta in segmentele pulmonare pline in mod normal cu aer a celulelor inflamatorii si a lichidului, procesul fiind numit condensare.



In majoritatea cazurilor, diagnosticul de pneumonie este confirmat in urma efectuarii unei radiografii toracice. In cazul majoritatii pneumoniilor bacteriene, tesutul pulmonar afectat apare pe radiografie ca o regiune densa de culoare alba (deoarece razele X nu traverseaza zona respectiva la fel de usor ca zonele adiacente), in comparatie cu care tesutul pulmonar din apropiere apare de culoare neagra.
Citeste continuarea pe: www.dcnews.ro



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies