Cafeaua: mituri si beneficii !

Cafeaua: mituri si beneficii !
Cafeaua: mituri si beneficii !

Un consum moderat de cafea, de pana la 3-4 cesti de cafea pe zi, ne poate ajuta sa influentam in mod pozitiv starea de bine fizica, mentala si sociala, se arata in cel mai recent raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Cafeaua a fost intens studiata la nivel international si, in urma acestor vaste cercetari, expertii au agreat ca un consum moderat prezinta beneficii asupra sanatatii si starii de bine, in general.

Cafeaua- beneficii

1. Exista o legatura clara intre consumul de cafea si capacitatea de a face efort fizic. O cafea bauta cu 30 de minute inainte de a incepe antrenamentul fizic are efect revigorant, energizant si ajuta la prevenirea oboselii musculare.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

2. Atunci cand este consumata neagra, fara zahar sau lapte, cafeaua solubila este o bautura care contine mai putin de 80 calorii per cana de 150 ml. Astfel, cafeaua nu influenteaza aportul zilnic total de calorii, ajutand la pastrarea echilibrului dintre aportul si cheltuiala de energie, esential in mentinerea greutatii corporale.

3. Cafeaua, prin continutul de cafeina, ajuta la mentinerea concentrarii in momentele solicitante.  Mai mult, imbunatateste memoria pe termen scurt si alunga oboseala care intervine in a doua parte a zilei, mai ales dupa masa.

4. Conform Institutului pentru studiul stiintific al cafelei, alti compusi bioactivi din cafea sunt polifenolii, care prezinta proprietati antioxidante si au un aport important in lupta impotriva radicalilor liberi, protejand astfel tesuturile de atacul agresiv al acestora.

Mituri despre cafea

1. Cafeaua in cantitati mari poate duce la micsorarea sanilor – complet FALS. Nu exista nici un studiu care sa demonstreze ca exista vreo legatura intre consumul de cafea si dimensiunea sanilor.

2. Cafeaua solubila (ness-ul) poate provoca palpitatii cardiace – FALS. Aceasta nu provoaca palpitatii si nici nu este mai tare decat cafeaua obisnuita, macinata, contrar credintelor.

De vina pentru eventualele dureri in piept sau palpitatii la inima este doar procedeul de preparare. De exemplu, la o cana de 250 ml de apa se recomanda maximum doua lingurite de ness. Orice depaseste aceasta cantitate va avea drept urmare efecte mai putin placute asupra organismului, din cauza cantitatii de cafeina. De fapt, o ceasca de cafea de 150 ml are aproximativ 80 mg de cafeina, spre deosebire de o ceasca de 150 ml de cafea solubila, care are in jur de 50 mg de cafeina.


3.  Cafeaua verde ajuta la slabit – exista in ultima perioada o multitudine de reclame care vizeaza persoanele care doresc sa slabeasca cu ajutorul unor pastile-minune care au in compoziţie cafea verde. Nutritionistul Serban Damian demonteaza totusi acest mit si spune ca, “desi cafeaua verde este bogata in antioxidanti si are un anumit rol termogenic, nu poate suplini toate acele actiuni care au cu adevarat efect asupra greutatii corporale, cum ar fi o alimentatie echilibrata, bazata pe legume si fructe, miscare zilnica si hidratare”.


4. Cafeaua deshidrateaza – FALS. La o cana de cafea consumata primim si o cantitate corespunzatoare de apa (circa 150 ml), contribuind astfel la aportul zilnic recomandat de lichide, de minimum 2 litri. Desi are un usor efect diuretic, cafeina din cafea nu este suficienta pentru a dezechilibra nivelul hidric al organismului.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Strugurii îngrașă? Ce spun nutriționiștii, când e cel mai bine să-i consumi și cum

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Sumă exorbitantă cerută de Delia pentru o oră de cântat

Întrebări amuzante pentru băieți la prima întâlnire. Ce să-l întrebi ca să stârnești hohote de râs și să-l cunoști mult mai bine

Andreea Mantea îl contactează pe fostul iubit al Rebeccăi! Care este, de fapt, relația dintre cei doi? Aflați ce se va întâmpla în Casa iubirii marți, 24 septembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

"N-am mai dormit de când s-a întâmplat". Cătălin conducea tramvaiul care l-a ucis pe ofițerul SPP!


Cookies