Recomandarile medicului pentru masa de Paste. Asa evitati problemele digestive!

Recomandarile medicului pentru masa de Paste. Asa evitati problemele digestive!
Recomandarile medicului pentru masa de Paste. Asa evitati problemele digestive!

“In perioada Pastelui se declanseaza sau se agraveaza, in special, problemele digestive, dar se pot acutiza sau agrava si patologiile cronice, asociate ale persoanelor respective.”

" Astfel, se poate ajunge pana la dublarea numarului de pacienai cu probleme digestive, comparativ cu alte intervale de timp din an. De aceea recomandam prudenta sporita persoanelor cu patologie hepatica (steatoza hepatica, hepatite de diferite etiologii, ciroza, litiaza colecistica sau coledociana), sau digestiva (gastrita, ulcer gastric sau duodenal, pancreatite), dar si persoanelor cu afecaiuni cronice – diabet zaharat, hipertensiune arteriala, infarct miocardic sau AVC in istoric. Un risc mare pentru afecaiuni de sanatate il prezinta copiii, varstnicii sau gravidele.”

, avertizeaza Dr. Luminiaa Florea – medic specialist diabet, nutriaie si boli metabolice in cadrul centrului ProVita.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Pastele vine, de obicei, dupa o perioada prelungita de post, ce reprezinta din punct de vedere alimentar o dieta prin excelenta vegetariana, cu un caracter de crutare hepatica, adica pune in repaus secreaia biliara si functia hepatica.


Meniul de sarbatoare traditional este insa bogat in grasimi animale, galbenus de ou, grasimi din lapte – procesate sub forma de smantana/ frisca si diverse combinatii sub forma de: friptura, prajeli, drob, prajituri. Apariaia brusca a acestor alimente coleretice (intens stimulante ale secreaiei biliare) duce la o agresiune hepatica si, in functie de sensibilitatea fiecarui organism, produce acutizari sau complicatii ale diferitelor afectiuni existente.

Pentru a evita problemele de sanatate doctorul ne recomanda sa introducem treptat alimentele de origine animala, dupa o perioada de post.
De asemenea, este important sa combinam corect alimentele: produsele traditionale precum carnea de miel, drobul sau ouale sa fie intotdeauna acompaniate de cat mai multe vegetale si in special legume de sezon (proaspete, in salate, la gratar sau la cuptor). Incercati sa gatiti alimentele, pe cat posibil, dietetic: la cuptor, abur, la gratar, prin fierbere si evitati prajelile sau alimentele cu un continut mare de grasimi animale sau uleiuri.

Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Cristina Șișcanu este total nemulțumită de toate lucrurile pe care o femeie trebuie să le facă, în zilele noastre, pentru a avea succes. "Doamnelor, nu vi se pare că o femeie face prea multe lucruri? "

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor


Cookies