Datina cere ca in Saptamana Mare sa se faca ordine si curatenie in case si in curti. Pana miercuri se poate merge si la camp, apoi se sta numai pe langa casa, toata lumea ocupandu-se de sarbatoare.
La sate, femeile si fetele au voie sa toarca lana numai pana in Joia Mare. Altfel, in aceasta zi, o divinitate de origine pagana, Joimarita, le va pedepsi, arzandu-le degetele. Am putea spune ca trebuie sa ai gata pana in Joia Mare orice ai de cusut, de carpit ori de croit.
Daca vrei sa coci pasca si cozonaci, trebuie sa faci totul in Joia Mare, pentru ca daca astepti Vinerea Patimilor, munca ta va fi in zadar, aluatul neavand gust bun. Trebuie sa fii gata cu toate bucatele dulci in seara de joi. De asemenea, ai grija sa vopsesti si ouale tot in aceasta zi. Preparatele din carne de miel nu trebuie pregatite pana in Sambata Mare, ziua in care se sacrifica animalul si in care se pregatesc diversele mancaruri, de la ciorba de miel pana la drob si friptura.
Daca vrei ca familia sa fie sanatoasa si voioasa, nu uita ca sambata seara sa pui cateva bucate (oua vopsite, slanina, carnati, pasca, drob, cozonac) si o sticla de vin intr-un cos pentru a le duce la biserica duminica dimineata, cand vor fi sfintite.
Sursa: wowbiz.ro
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro