Primul test clinic realizat pe pacienti umani care a vizat o noua terapie anti-HIV a oferit rezultate promitatoare si ar putea sa devina in curand un instrument de lupta foarte util impotriva acestui virus periculos, informeaza bbc.com.
Potrivit unui studiu publicat in revista Nature, injectiile cu anticorpi cu spectru larg de neutralizare au potentialul de a face sa dispara virusul HIV din sangele pacientilor.
Metoda a constat in folosirea unor "clone" biologice ale unor proteine imune la HIV, prelevate de la un pacient special, unul dintre putinii oameni din lume care detin o imunitate naturala impotriva virusului care declanseaza SIDA.
Oamenii de stiinta spera ca studiile viitoare vor putea sa amelioreze tratamentele actuale anti-HIV.
Oamenii isi construiesc in mod natural o aparare contra acestui virus sintetizand o "armata" de proteine care functioneaza ca niste arme- anticorpi. Dar, in cele mai multe cazuri, acestia nu sunt suficient de puternici pentru a invinge virusul.
Cercetatorii dintr-o echipa internationala de savanti au reusit sa obtina in laborator copii ale unor anticorpi neobisnuit de puternici, capabili sa neutralizeze mai multe tulpini de HIV.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Pacientii care au primit injectii acei anticorpi, administrati in concentratii mari, au fost capabili sa lupte eficient impotriva virusului pe cale naturala, reusind sa impiedice inmultirea HIV in sangele lor.
Puterea acestei protectii a variat insa de la caz la caz- la anumiti pacienti aceasta protectie naturala a durat mai mult de o luna.
Dar, intrucat virusul are capacitatea de a suferi foarte repede o serie de mutatii, in cazul anumitor pacienti, HIV a reusit sa "pacaleasca" terapia, modificandu-si foarte repede structura.
Pentru a trece peste acest impediment, oamenii de stiinta sugereaza faptul ca noua terapie ar trebui sa fie utilizata in combinatie cu medicamentele actuale sau cu alti anticorpi.
"Este un tratament diferit din doua puncte de vedere. In primul rand, pentru ca provine de la un om- este deja un tratament natural. In al doilea rand, tratamentul nostru ofera pacientilor posibilitatea de a oferi sistemelor lor imunitare slabite un veritabil impuls. O parte din acei anticorpi actioneaza ca un fel de steag rosu- semnalizeaza organismului locul in care se ascunde virusul si ii transmite semnalul de a-l ucide", a explicat Michel Nussenzweig, profesor la Universitatea Rockefeller din New York, coordonatorul acestui studiu.
Citeste continuarea pe: www.descopera.ro