Uite care sunt factorii care agraveaza psoriazisul!

Uite care sunt factorii care agraveaza psoriazisul!
Uite care sunt factorii care agraveaza psoriazisul!

Desi cauzele psoriazisului nu sunt cunoscute, maoritatea specialistilor sustin ca afectiunea este ereditara.

Aproximativ o treime dintre persoanele cu psoriazis au cel putin un membru al familiei cu aceasta boala. In orice caz, nu este clar daca factorii genetici actioneaza singuri in determinarea bolii sau daca exista si alti factori personali sau de mediu care au si ei un rol in declansarea bolii.

Printre factorii care pot agrava psoriazisul se numara:

Stresul. Viata stresanta e una dintre cele mai frecvente cauze care duc la aparitia psoriazisului, mai ales in cazul tinerilor, spune medicul Mircea Tampa, dermatolog la Spitalul Clinic dr.

“Dr. Victor Babes”. Calitatea vietii celor afectati scade simtitor. Pentru a tine sub control boala, medicii recomanda folosirea tehnicilor de relaxare si concentrarea pe lucrurile pozitive din viata.

Alergiile. Alergiile pot fi responsabile de trecerea bolii dintr-o faza usoara in una severa. La persoanele alergice scade capacitatea organismului de filtrare a unor particule din aerul atmosferic si astfel se formeaza produsi chimici alergeni, care favorizeaza aparitia psoriazisului.


Pastilele de inima. Si medicamentele pot fi “vinovate” de aparitia sau agravarea bolii. “Cele mai incriminate sunt medicamentele de inima si cele de tensiune din clasa beta-blocantelor (propranolol), cele pentru bolile sistemului nervos (sarurile de litiu), cele care scad imunitatea (corticoterapia sistemica)”, detaliaza Mircea Tampa.

Infectiile. Infectiile cailor respiratorii superioare (faringita, amigdalita, sinuzita) cauzate de streptococi duc la aparitia unor forme de psoriazis caracterizate prin placi mici, numeroase si de dimensiuni mai mici de un centimetru.


Hormonii. Factorii hormonali influenteaza aparitia psoriazisului, ceea ce face ca boala sa apara sau sa se agraveze la pubertate sau la menopauza. “Tot din cauza hormonilor, sarcina determina o ameliorare temporara a bolii, iar alte afectiuni (inclusiv cele endocrine) care cauzeaza hipocalcemie (nivelul scazut al calciului in organism) pot agrava psoriazisul”, explica medicul Mircea Tampa.

Tutunul. Fumatul este unul dintre factorii agravanti ai psoriazisului pustules, o forma ce afecteaza in special palmele si talpile.
“Se produc modificari la nivelul pielii din cauza substantelor din tutun, ale caror molecule dau o reactie autoimuna”, arata medicul.
Afla mai multe pe: www.doctorulzilei.ro

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Horoscop 27 septembrie 2024. O zodie este destul de agitată astăzi

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Sumă exorbitantă cerută de Delia pentru o oră de cântat

EDITORIAL: Orice secundă e prețioasă...

Tânără în vârstă de 14 ani, însărcinată în șase luni, și un bărbat de 68 de ani, atacați de un urs, în județul Brașov. Care este starea de sănătate a celor două victime

"N-am mai dormit de când s-a întâmplat". Cătălin conducea tramvaiul care l-a ucis pe ofițerul SPP!


Cookies