Afla si tu ce sunt glucidele si cum trebuie sa le consumam corect!

Afla si tu ce sunt glucidele si cum trebuie sa le consumam corect!
Afla si tu ce sunt glucidele si cum trebuie sa le consumam corect!

Fiecare om trebuie sa aiba cunostinte minime despre nutritie si trebuie sa stie sa citeasca eticheta unui produs alimentar.

Glucidele(carbohidratii) reprezinta cea mai accesibila sursa de energie pentru organism, asigurand 50-55% din aportul energetic total. Acestea au dublu rol: sustin oganismul energetic si il structureaza. Glucidele sunt utilizate pentru mentinerea temperaturii corporale si intretinerea functiilor vitale si asigura energia pentru eforturile musculare. Sistemul nostru nervos, creierul si alte organe cum ar fi inima, plamanii, rinichii, intestinul si celulele sanguine au in mod special nevoie de glucide si nu pot functiona normal fara acestea.

Unde gasim glucide?- Alimentele care contin glucide sunt in special alimente dulci, iar ele se impart in doua categorii, in functie de tipul de glucide: glucide simple(monozaharide si dizaharide) si glucidele complexe  (oligozahardie si polizaharide). Cele pe baza de glucide simple sunt absorbite de organism ca atare apoi distribuite ca sursa de energie, fata de cele complexe, care sunt mai intai transformate in glucide simple apoi absorbie.

Deoarece procesul de absortie al glucidelor complexe este mai indelungat acestea sunt satioase, mai greu digerabile si sunt recomandate datorita multiplelor efecte benefice: evita variatiile glicemice mari, dau satietate mai indelungata si intarzie senzatia de foame, iar pe termen lung s-au demonstrat a influenta pozitiv nivelurile colesterolului „bun” si prin urmare scaderea incidentei evenimentelor cardiovasculare.

Fructele, mierea de albine, siropurile sunt alimentele care contin in cantitate mare glucide simple, in timp ce glucidele complexe sunt continute in special in cereale si legume.

Consumul de carbohidrati, mai ales inainte si dupa eforturile sau exercitiile fizice extenuante, poate furniza organismului energie, poate preveni aparitia senzatiei de foame si intarzia senzatia de oboseala.

Conform  lui Susan Burke(nutritionist), cand mancam carbohidrati rafinati, acestia sunt digerati rapid si sunt absorbiti apoi rapid in sange sub forma de glucoza.Glucoza este forma pura de energie care este folosita de muschi si celule. Intrebarea care se pune este daca nu cumva aveti o cantitate prea mare stocata in celulele adipoase.

Cea mai buna metoda de a preveni acest lucru este sa evitati sa consumati carbohidratii rafinati.

Glucidele din painea alba sunt glucide rafinate, obtinute prin prelucrare, prin urmare cu structura simpla; ele vor creste mai rapid glicemia decat glucidele din pastele fainoase sau din painea intermediara sau neagra, care contin glucide complexe.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Index glicemic Alimente

Mare (> 70) Glucoza, miere, fulgi de porumb, paine alba, paine integrala, cartofi prajiti sau piure, biscuiti, banane coapte, orez, morcovi

Mediu (55 – 70) Cartofi copti sau fierti, sucuri de fructe, compoturi, ananas, paste fainoase

Mic (< 55) Piersici, mere, portocale, lapte, iaurt, fasole pastai, arahide, soia, legume verzi, mazare verde sau uscata, ciuperci, struguri, portocale, grapefruit, sucuri de legume

Ce cantitati de glucide trebuie sa consumam?

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Glucidele trebuie sa aduca 50-55% din aportul energetic zilnic. Astfel, un adult cu greutate medie (70 kg) care desfasoara o activitate fizica moderata are nevoie de 300-400 g glucide pe zi, iar sursele de glucide sunt recomandate a fi alimentele cu continut bogat in glucide complexe si cu index glicemic mic. O dieta saraca in carbohidrati este recomandata pentru a fi sanatos

Exista carbohidrati buni hranitori si carbohidrati rai care nu hranesc organismul. Iata o lista care sa va ghideze

Carbohidrati buni
•    Cerealele integrale
•    Painea integrala
•    Fructele
•    Legumele
•    Orezul brun
•    Turtele si biscuitii de ovaz
•    Orzul
•    Fasolea
•    Lintea
•    Cartofii

Carbohidrati rai
•    Cerealele rafinate
•    Painea alba
•    Gogosile
•    Biscuitii
•    Prajiturile
•    Bauturile acidulate
•    Crispurile
•    Chipsurile
•    Pastele fainoase
•    Siropurile din dulceata
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Teodora, acuzații dure la adresa lui Criss! „Erai numai cu Robi!” Iată cum a reacționat concurenta și ce replici acide a lansat către rivala sa

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies