Uleiul de ficat de cod, cea mai buna sursa de Omega-3 pentru inima si sreier. Afla cum sa beneficiezi la maximum de proprietatile lui

Uleiul de ficat de cod, cea mai buna sursa de Omega-3 pentru inima si sreier. Afla cum sa beneficiezi la maximum de proprietatile lui
Uleiul de ficat de cod, cea mai buna sursa de Omega-3 pentru inima si sreier. Afla cum sa beneficiezi la maximum de proprietatile lui

Acizii grasi esentiali Omega-3, al caror rol vital in protectia inimii si sistemului nervos central a fost dovedit de numeroase studii stiintifice, se gasesc in combinatie optima in uleiul de ficat de cod, alaturi de vitaminele D, A si E.

Pentru a beneficia la maximum de efectele acestuia, asigura-te ca uleiul de ficat de cod contine cei mai importanti doi acizi grasi de tip Omega-3: acidul eicosapentaenoic/EPA si acidul docosahexaenoic/DHA, in concentratie de minimum 1 gram.

EPA si DHA sunt acizi grasi polinesaturati cu catena lunga (prescurtat LC – PUFA), nutrienti fundamentali pentru cresterea, dezvoltarea si buna functionare a sistemului nervos central si cardiovascular, proveniti in special din peste marin.

Cu cat pestele este mai gras, cu atat cantitatea de EPA si DHA continuta este mai mare (in contrast, uleiurile vegetale, de exemplu, contin acizi grasi Omega-3, insa cu catena medie, fara EPA si DHA).

“Acizii grasi polinesaturati cu catena lunga (LC-PUFA) sunt acizi grasi esentiali care necesita aport dietetic, reprezentat indeosebi de peste/ulei de peste/ ulei de ficat de cod/fructe de mare si intr-o cantitate mai mica, de carnea de pasare, oua si lactate.

Uleiul de ficat de cod contine insa acizi grasi polinesaturati cu catena lunga Omega-3 (DHA si EPA) si o combinatie de vitamine liposolubile (A, D, E) in proportii adecvate, cu multiple efecte benefice asupra organismului uman”, explica Conf. Dr. Victoria Hurduc, medic primar pediatru in cadrul Spitalului de Copii “Victor Gomoiu” din Bucuresti.

DHA, cel mai abundent acid gras din creier

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Doi dintre acizii grasi de tip Omega-3 sunt foarte importanti

– DHA si EPA- de aceea, recomandarea medicului este sa va asigurati ca varianta aleasa de ulei de ficat de cod contine aceste doua ingrediente in concentratie mare. Doza zilnica recomandata de DHA si EPA este de 1 gram pe zi. Este foarte important sa verificati cantitatea de Omega-3 si in special de EPA si DHA de pe eticheta fiecarui produs.

De ce sunt insa acizii DHA si EPA atat de importanti?

“Acidul docosahexaenoic (DHA) este cel mai abundent acid gras din creierul uman.

Nivelul acestuia variaza in functie de varsta, este mai mare pe parcursul dezvoltarii cerebrale accelerate din primii ani de viata si scade semnificativ odata cu inaintarea in varsta. Aportul de acizi grasi esentiali polinesaturati cu catena lunga, indeosebi DHA si EPA (Omega-3) este asociat cu o dezvoltare mentala si comportamentala optima, ameliorarea acuitatii vizuale, profilaxia bolilor cardiovasculare si a sindromului metabolic, imbunatatirea evolutiei sarcinei si a calitatii somnului etc.”
, adauga medicul Victoria Hurduc.

Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies