Cu totii cunoastem cupluri, celebre sau mai putin celebre, care fac din viata lor un spectacol intens cu acte de iubire si de ura, cu impacari si despartiri.
Le-am privit pentru ca ne-au atras ori ne-au intrigat, ne-am intrebat si nu am stiut cum sa raspundem acelui ”de ce?” De ce se intoarce din nou la el sau de ce el se intoarce din nou la ea? De ce? Raspunsul il ofera psihoterapeutul Simona Ghinea.
Psihologic vorbind, raspunsul se regaseste in istoria fiecarei persoane, in forma si consistenta relationarii pe care copilul, astazi adult, a avut-o cu cei care l-au ingrijit.
Schemele mentale create inca de atunci codifica tipologia asteptarilor pe care le avem fata de comportamentul celorlalti in relatia cu noi. Tendinta psihica este de a ne ”repara”, de a opri vulnerabilitatea cauzata de traumele emotionale timpurii, ceea ce determina cumva o repetitie simbolica a acelor experiente.
Mai concret, daca suferinta noastra a fost cauzata de neglijenta tatalui, atunci tendinta inconstienta este de a fi atrasi intr-un parteneriat cu o simbolistica similara.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Pe masura ce trece timpul, schemele noastre mentale devin din ce in ce mai complexe, in lumea noastra intra si alte personaje, iar din
interactiile cu acestea, invatam si ne dezvoltam diverse mecanisme de adaptare si protectie. Invatam sau nu, ca actiunile si comportamentele noastre sunt motivate de ganduri si emotii, ca gandurile sunt reprezentarile noastre si chiar daca pot fi generate si influentate de stimuli externi sau interni, putem dobandi autonomie asupra lor prin capacitatea de a intelege.Teama noastra inconstienta, in cele mai multe dintre cazuri, de a nu fi ”abandonati”, ne face sa traim sentimente negative, vinovatie, emotii intense la gandul ca nimeni altcineva nu ne poate iubi, convingeri ca nu meritam sa fim iubiti.
Cu o stima de sine scazuta sau fluctuanta, repetam experientele negative si ramanem in relatii vicioase, convinsi fiind ca noi nu suntem suficient de buni, de frumosi sau de inteligenti, iar daca ne-am ”corecta”, lumea noastra s-ar schimba.Aceste ganduri irationale ne ocupa mintea si ne incapaciteaza abilitatea de a fi obiectivi, astfel ca nu vedem si nu intelegem problemele partenerului sau patologia din dinamica relatiei de care suntem dependenti si repetam cu scopul reparatiei, fara ca, de fapt, sa reparam nimic, pe principiul “daca alegi la fel, obtii la fel”.
Ce e de facut? Nu e simplu, dar nici imposibil.
Cu alte cuvinte, natura ne este favorabila si raspunde pozitiv schimbarii. Foarte important este sa intelegem ce se intampla cu noi, sa intelegem care sunt alegerile ce ne produc suferinta, sa descoperim de ce am facut acele alegeri, sa constientizam beneficiile din spatele alegerilor noastre. Intotdeauna exista beneficii cu rol de suport pentru comportamentele nedorite, iar ele nu sunt la vedere.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro