De ce intarzie menstruatia daca nu esti insarcinata?

De ce intarzie menstruatia daca nu esti insarcinata?
De ce intarzie menstruatia daca nu esti insarcinata?

Majoritatea femeilor au intre 11 si 13 menstruatii in fiecare an, insa fiecare organism este diferit, la fel si regularitatea ciclurilor menstruale.

Chiar si in lipsa menstruatiei pe perioade lungi de timp, o femeie poate sa ramana insarcinata. Odata exclusa posibilitatea instalarii unei sarcini, alte cauze ale intarzierii menstruatiei pot fi:

Stresul- Evenimentele traumatizante si situatiile stresante, negestionate corespunzator, pot cauza amenoreea hipotalamica. Hipotalamusul este o regiune cerebrala afectata intens de stres, cu rol in secretia hormonilor de care depinde regularitatea ciclului menstrual.

Disfunctiile glandei tiroide- Glanda tiroida, localizata la nivelul gatului, regleaza metabolismul si interactioneaza cu alte sisteme ale organismului, contribuind la buna lor functionare.

Orice disfunctie a glandei tiroide (hipertiroidism, hipotiroidism), poate cauza simptome printre care si tulburarile menstruale.

Sindromul ovarului polichistic- Sindromul ovarului polichistic cauzeaza tulburari hormonale pe fondul lipsei ovulatiei, conducand la o secretie insuficienta de estrogen, progesteron si testosteron. Afectiunea poate favoriza instalarea amenoreei sau intarzieri ale menstruatiei, precum si aparitia pilozitatii excesive, dificultatea pierderii kilogramelor in plus sau infertilitatea. Tratamentul de specialitate este singura cale prin care aceste simptome pot fi ameliorate.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Bolile cronice- Orice boala cronica nediagnosticata si netratata (boala celiaca, de pilda) produce disfunctii in organism, printre care se pot numara si tulburarile menstruale.

Metodele contraceptive- Intarzierea menstruatiei poate fi si rezultatul folosirii pilulelor contraceptive. Anticonceptionalele cu doze mici de hormoni sunt deseori cauza menstrelor neregulate, alaturi de alte metode de contraceptie, precum steriletul, injectiile cu hormoni sau alte implanturi menite sa protejeze impotriva sarcinilor nedorite.

Intreruperea unui tratament cu anticonceptionale predispune, de asemenea, la menstruatii neregulate. Aceasta problema se rezolva de la sine in decurs de cateva luni.

Menopauza premature- Atunci cand femeile mai tinere de 40 de ani sufera tulburari hormonale, pot intra la menopauza prematura. Aceasta se manifesta prin lipsa menstrei, bufeuri, transpiratii nocturne si uscaciune vaginala. Menopauza precoce poate fi diagnosticata exclusiv de medicul ginecolog.

Dereglarile ritmului circadian- Schimbarile bruste in programul zilnic, care bulverseaza ritmul circadian al corpului (tranzitia de la ture de zi la ture de noapte, de pilda), pot avea efecte asupra regularitatii menstruatiei. In acest caz, se recomanda pastrarea unui program de odihna fix pe termen lung, pentru reglarea ciclului menstrual, scrie Doctorul Zilei.

Schimbarea medicamentelor- Femeile care au urmat un anumit tratament medicamentos o perioada lunga de timp si incep altul nou, pot observa intarzieri ale ciclului menstrual.

Medicul poate stabili daca aceasta este cauza menstrelor dereglate si poate gasi o alternativa terapeutica pentru remedierea problemei.



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Cristina Șișcanu este total nemulțumită de toate lucrurile pe care o femeie trebuie să le facă, în zilele noastre, pentru a avea succes. "Doamnelor, nu vi se pare că o femeie face prea multe lucruri? "

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor


Cookies