De la accidente vasculare la probleme ale urechii interne. De ce auzi tiuituri?

De la accidente vasculare la probleme ale urechii interne. De ce auzi tiuituri?
De la accidente vasculare la probleme ale urechii interne. De ce auzi tiuituri?

Suprasolicitarea sau un dezechilibru al organismului se poate manifesta prin raspunsuri care nu pot fi controlate: tiuitul urechii, zbatutul ochilor sau musculatura contractata, care de multe ori trec neobservate.

Sunt situatii in care acestea pot fi semne directe ale unor afectiuni grave, care necesita tratament rapid.

Tiuitul in urechi (acufene sau tinitus in varianta stiintifica) poate fi perceput la o singura ureche ori la ambele, fara a fi influentat de vreun factor exterior. In functie de cauza care il produce, tiuitul poate fi subiectiv si obiectiv. Cel obiectiv poate avea origine vasculara, inclusiv anevrisme ale vaselor cervico-craniene, tumorala (tumorile jugularei), leziuni traumatice cranio-cerebrale.

De obicei, acesta se resimte o data cu pulsul si se manifesta ca un pacanit.

Tinitusul subiectiv, in schimb, poate fi determinat de o afectiune a urechii interne, de medicamente ototoxice, afectiuni autoimune sau chiar accidente vasculare cerebrale. “In cazurile in care poate fi gasita cauza producatoare a tinitusului, tratamentul se poate face cu medicamente sau chirurgical. Majoritatea tiuiturilor in urechi insa sunt subiective, cauza lor fiind deocamdata imposibil de stabilit, ceea ce face ca tratamentul sa fie, de multe ori, fara efect”, explica prof.

dr. Dorin Sarafoleanu.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Un alt fenomen ce nu poate fi controlat este “zbatutul ochiului”. In popor, e semn ca revezi pe cineva, medical poate fi un simptom de boli grave. “Blefarospasmul sau zvacnirea ochiului reprezinta o contractura ritmica a muschiului pleoapelor, intermitenta sau continua, ce apare cel mai frecvent ca urmare a unei inflamatii oculare sau a iritatiei conjunctivei (mucoasa oculara)”, explica Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog.

In cazuri mai rare, acest zbatut poate fi determinat de insuficienta secretiei lacrimale (ochi uscat) sau a unei paralizii faciale.

In multe situatii, mai ales la persoane tinere, daca nu este vorba despre o inflamatie ori iritatie conjunctivala sau ochi uscat, cauza blefarospasmului nu se poate identifica.

Totusi, exista factori precum stresul, fumatul, cofeina care agraveaza spasmul pleoapelor. “De multe ori, presupunem ca este vorba despre un dezechilibru al electrolitilor serici (sodiu, potasiu, calciu, magneziu) si recomandam pacientilor testarea lor in laborator pentru a corecta acest dezechilibru”, adauga oftalmologul Andreea Ciubotaru.

In cazuri foarte rare, blefarospasmul poate asocia miscari involuntare ale muschilor din jurul ochilor, gurii (pe o jumatate a fetei) si in aceasta situatie este vorba despre un spasm hemifacial sau poate asocia miscari necontrolate ale umerilor si capului, incadrandu-se in sindroame mai grave precum Tourette.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies