Iata cum o infectie te poate face mai putin inteligent!

Iata cum o infectie te poate face mai putin inteligent!
Iata cum o infectie te poate face mai putin inteligent!

Cercetatorii danezi au ajuns la concluzia ca infectiile aparute in diferite parti ale corpului, stomacul, tractul urinar sau la nivel tegumentar pot sa scada coeficientul de inteligenta.

Cercetatorii au observat ca cei care fusesera internati in spital ca urmare a unei infectii aveau un coeficient de inteligenta mai mic cu 1.6 decat media. In cazul celor care au ajuns la spital de cinci sau mai multe ori, scorul era cu 9.44 mai mic decat media. Coeficientul mediu de inteligenta nu depaseste 115.

Autorul studiului, doctorul Michael Eriksen Benrós, de la Universtitatea din Copenhaga sustine ca infectiile pot afecta creierul direct, dar si prin intermediul inflamatiilor periferice, care afecteaza deopotriva creierul si capacitatea mintala.

“Infectiile erau asociate, pana acum, atat cu depresia cat si cu schizofrenia, fiind demonstrata si legatura cu modificarea capacitatilor cognitive in cazul pacientilor diagnosticati cu dementa. Acesta este primul studiu de anvergura care sugereaza ca infectiile pot afecta atat creierul cat si capacitatile cognitive ale pacientilor sanatosi” sustine Benrós. Acesta a adaugat ca nu doar infectiile ci si sistemul imunitar poate avea un rol in afectiuni mintale.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

In mod normal, creierul este protejat de sistemul imunitar, dar poate fi, totusi, afectat de infectii si inflamatii.

“Putem observa ca si creierul este afectat de tot felul de infectii, astfel ca este important sa continuam cercetarile in privinta mecanismelor care stau in spatele legaturii dintre sistemul imunitar si sanatatea mintala”, a mai spus Benrós.

Studiul a fost realizat de un grup de cercetatori de la universitatile din Copenhaga si Arhaus si a presupus urmarirea unui numar de 190.000 de danezi nascuti intre 1974 si 1994, al caror coeficient de inteligenta a fost evaluat in perioada 2006 – 2012. Aproximativ 35% dintre subiecti au fost spitalizati din cauza infectiilor inaintea derularii testului.
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Cine este și câți ani are Rojbin Erden, care joacă rolul Asi, în serialul „Inimă rebelă”, ce va începe din 2 octombrie la Kanal D! Iată care este a două mare pasiune a superbei actrițe, dincolo de platourile de filmare

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies