Menopauza, intre depresie si relaxare. Iata care sunt etapele, simptomele dar si efectele pozitive!

Menopauza, intre depresie si relaxare. Iata care sunt etapele, simptomele dar si efectele pozitive!
Menopauza, intre depresie si relaxare. Iata care sunt etapele, simptomele dar si efectele pozitive!

Menopauza nu este o boala, este un fenomen fiziologic intalnit la toate femeile.

Din  punct de vedere etimologic, termenul „menopauza” isi are originea in limba greaca (menos=hemoragie, pausa=sfarsit) defininand finalul menstruatiei. Aici este „sfarsitul”?

„Din punct de vedere fiziologic, menopauza se caracterizeaza printr-o deficienta permanenta si ireversibila de hormoni estrogeni. Menopauza intervine dupa minim 12 luni de amenoree (lipsa menstruatiilor). Menopauza defineste o intreaga etapa  biologica din viata femeii: declinul functiilor genitale (epuizarea rezervei ovariene) si pe parcursul careia se trece de la etapa de reproducere la cea de senescenta.”



In general, menopauza se instaleaza intre 40 si 55 de ani. In Romania, varsta medie de aparitie a menopauzei este de 49 de ani. Cand apare inainte de 40 de ani menopauza poate fi considerata precoce, iar dupa 55 de ani, tardiva. Dupa modalitatea de instalare, menopauza poate fi naturala sau artificiala (dupa o interventie chirurgicala).

Etapele menopauzei

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Menopauza nu intervin deodata, intr-o zi.

Se „pregateste” in timp.

– Premenopauza. Cu o durata de 4-6 ani (media 2 ani), este o perioada de tranzitie caracterizata prin diminuarea si apoi disparitia fertilitatii. Ciclurile menstruale devin neregulate, creste frecventa ciclurilor anovulatorii, productia de estrogeni scade, iar productia de progesteron se afla la limita inferioara a normalului.

– Menopauza propriu-zisa corespunde opririi definitive a menstruatiilor.

– Postmenopauza. Se intinde pe o perioada de 2-6 ani dupa oprirea menstrelor, pana la incetarea completa a activitatii functionale ovariene.

Simptomele menopauzei

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

Hormonii estrogeni dispar definitiv. Astfel,  femeia poate prezenta o serie de tulburari somatice si psihice, care pot genera anumite tulburari comportamentale.



Iata cum „arata” o femeie la aflata la menopauza:

– Amenoree (absenta menstruatiilor)

– Bufeuri. Se manifesta printr-o senzatie brutala de caldura la nivelul portiunii superioare a corpului (cap, gat, torace), insotita de transpiratii abundente si roseata. Bufeurile se asociaza cu o senzatie de sufocare si produc disconfort. La inceput, bufeurile apar mai des noaptea. Iar de aici la insomnie si astenie nu mai e decit un pas.

Dupa un timp, bufeurile apar si ziua mai,  ales dupa efort sau mese. Durata medie este de 2-3 minute si se pot intinde pe o perioada de 1-5 ani. Bufeurile reprezinta un dezechilibru dintre hipotalamus (centrul de comanda al sistemului hormonal si al reglarii temperaturii) si ovare.

– Ameteli, cefalee, mialgii, artralgii.

– Tulburari genito-sexuale. Carenta estrogenilor produce o uscaciune a mucoasei vaginale care poate conduce in timp la o subtiere a peretilor vaginali si la o atrofie vulvara.

Aceste modificari pot cauza disconfort si dureri la contactul sexual.
Infectiile urinare si vaginale sunt mai frecvente. Sanii sufera modificari atrofice.

– Osteoporoza. Absenta estrogenilor  determina o diminuare a matricei osoase, care se asociaza cu scaderea rezervelor de calciu de la nivelul osului. Dupa menopauza se produce o pierdere accelerata a masei osoase care se agraveaza cu varsta.
Osteoporoza este favorizata de dieta saraca in calciu si proteine, de sedentarism, precum si de lipsa expunerii la lumina naturala.


– Bolile cardiovasculare. Estrogenii scad nivelul colesterolului total si al trigliceridelor si cresc nivelul colesterolului „bun” (HDL colesterol – lipoproteine cu densitate mare). Astfel, estrogenii joaca un rol protectiv fata de bolile coronariene, hipertensiunea arteriala si accidentele vasculare cerebrale. La menopauzaa, scaderea nivelului de estrogeni poate determina cresterea tensiunii arteriale si fenomene de ateroscleroza (formarea unor depozite lipidice pe peretele arterial). Principalele complicatii ale aterosclerozei sunt boala coronariana si infarctul de miocard.

– Tulburarile psihoafective apar si ele, odata cu menopauza: iritabilitatea, schimbarile bruste de dispozitie, oboseala, stari depresive, anxietatea, tulburari de memorie si de concentrarea, scaderea capacitatii de efort, insomnii, labilitate emotionala, modificari ale libidoului.

– Probleme cu kilogramele in plus. In medie, greutatea femeilor aflate la menopauza creste cu 4- 7 kg, cu modificarea repartizarii grasimii, care se depune mai ales pe abdomen si solduri. Aceasta crestere ponderala se poate explica partial prin factori hormonali si este favorizata de scaderea activitatii fizice si de o alimentatie dezechilibrata.

Efecte pozitive:

Iata ca exita si parti bune ale menopauzei.
Printre efectele pozitive ale deficitului de estrogeni la menopauza putem enumera involutia si disparitia afectiunilor benigne ale sanilor si uterului, cauzate de hiperestrogenism. Dintre acestea, amintim: fibromul uterin, endometrioza, fibroadenoamele mamare, care dispar in timpul menopauzei.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies