Pielea, haina noastra cea de toate zilele. Uite cum trebuie sa o ingrijim ca sa nu avem probleme de sanatate!

Pielea, haina noastra cea de toate zilele. Uite cum trebuie sa o ingrijim ca sa nu avem probleme de sanatate!
Pielea, haina noastra cea de toate zilele. Uite cum trebuie sa o ingrijim ca sa nu avem probleme de sanatate!

Plecam de la ideea ca avem in fata un om sanatos. Cum trebuie sa-si ingrijeasca pielea, pentru a nu avea probleme de sanatate?

“Haina noastra cea de toate zilele” nu este ceva ce trebuie ignorat. Merita si are nevoie de multa atentie.
Doctor Alin Nicolescu, dermatolog, secretarul general al Societatii Romane de Dermatologie, ne da sfaturi utile pentru a ne simti bine in si cu pielea noastra.

Legile ingrijirii pielii: atentie zilnica, preintampinare- In ultimii ani, poate si ca o consecinta a educatiei pe care au facut-o medicii, pacientii au inteles ca trebuie sa-si ingrijeasca pielea tot timpul, nu doar atunci cand au o problema.

Si trebuie sa preintampine. Pielea trebuie sa fie tot timpul hidratata, protejata in permanenta de agresori externi. De aici se pleaca in discutie si nu neaparat atunci cand am o boala – cum ma protejez sau cum ma tratez. Si, sigur ca trebuie sa utilizam acele produse dermatologice care sunt testate, care au in spate studii ,au experienta laboratorelor. Practic, pentru un om normal, recomandarea de fata este sa aiba o piele hidratata.

Daca are o piele grasa sa foloseasca lotiuni, diverse creme pentru ten gras. Cand spun piele grasa – ma refer nu numai la fata, ma refer la tot corpul. Daca are o piele foarte uscata, atunci utilizeaza creme hidratante, emoliente. Nu este un moft lucrul acesta.

Protectia solara nu este un moft- Chiar daca nu are niciun fel de leziune potential maligna sau maligna sau alt tip de leziune, un individ trebuie sa foloseasca protectie solara.

Soarele este din ce in ce mai agresiv si nu mai avem timp de pregatire. Mai demult aveam timp sa facem pregatire pentru mare, primavara mergeam pe undeva, stateam o saptamana fara tricou. Era alt timp. Acum iesim de la minus 15 grade Celsius la plus 25 grade Celsius. Pielea nu a avut timp sa se pregateasca si, ca sa n-o expunem, foarte rapid si mult, agresiunilor solare trebuie sa folosim cremele acestea de protectie solara.

Bineinteles ca si acestea sunt, la randul lor, ca si textura, in functie de tipul de piele. Sunt spray-uri, creme, creme grase, creme minerale.

Mesajul nostru, pe care trebuie sa il transmitem, este ca o piele normala trebuie intretinuta. Nu se poate spune – eu am pielea normala. Nu am nimic, nu fac nimic. Trebuie atentie, pentru ca, la un moment dat, aceste probleme pot aparea.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Cand ne protejam- Protectia solara nu insemana doar cand merg la mare sau la munte!
Nu! Si cand merg la piata, sa zicem. Cand mergem prin oras. Povestea asta ca nu imi dau cu crema ca nu merg la plaja este gresita. Expunerea solara este tot timpul – atat timp cat ies in bataia razelor solare, eu sunt expus la soare.

Atunci este nevoie sa folosesc aceste creme, sigur, de preferat zonele expuse. Dar trebuie sa ne gandim ca nici hainele nu protejeaza suta la suta. In ultimii ani se dezvolta aceasta industrie a hainelor cu protectie solara+ protectie UV. Deocamdata mai mult pentru copii. Daca specialistii au simtit nevoia sa dezvolte hainele acestea, e clar ca hainele obisnuite nu te apara cat trebuie. Si atunci, cand stim ca avem o problema e bine sa dam cu crema, macar pe zonele expuse, atunci cand nu mergem sa stam la plaja, neaparat.

Medii agresive pentru piele- Sunt si oameni care lucreaza in medii in care sunt foarte mult expusi. De exemplu cei care lucreaza la tara, cei care lucreaza in orase in aer liber. Isi dau ei cu crema!? Nu prea cred! Dar, din pacate, de la tara vin la noi oameni cu foarte multe cancere de buza. Pentru ca la tara, intr-adevar, nimeni nu se protejeaza. Cum sa ma duc eu sa dau cu sapa si sa ma dau cu crema!? Sau sa stau cu palaria… Din pacate, multi dintre ei nu-si ingrijesc dantura, agreseaza buza, apoi vine soarele si completeaza. O gramada de probleme. Exista inclusiv stik-uri de protectie solara, pentru buze. Cancerul de buza este un cancer agresiv, care poate metastaza. E bine sa se inteleaga ca e mai simplu sa dai cu un spray decat sa ma duc dupa aceea sa ma operez, sa ma chinui… sa mor.”

Bineinteles, acest sfat este foarte bun si pentru cei de la oras care au placerea sa mearga la tara, sa se relaxeze, sa sape si ei gradinita lor. Normal, si ei trebuie sa se protejeze, cu atat mai mult cu cat nu prea sunt obisnuiti cu puterea soarelui de acolo.

Ce fel de crème folosim?- Dermatologii recomanda acele produse pe care le gasim in farmacii, sunt produse testate. Dermatocosmeticele au si ele diverse grade de protectie. In Statele Unite se trece direct cifra. 90 – nu inseamna 90 la suta protectie, dar arata un grad mai mare de protectie. In UE se trece pana la 50%. Atunci, pe cutiile de la noi se scrie grad de protectie – 15, 25, 30, 50.”

Multi oameni nu folosesc cremele de protectie sau creme cu grad de protectie mai mare, pe principiul ca nu s-ar mai bronza asa cum vor.

Ei bine, specialistul are alta parere si spera ca va reusi sa o schimbe si pe cea a celor care vor sa fie bronzati perfect. ”Din contra! Daca utilizezi creme de protexctie obtii un bronz mult mai sanatos, mult mai selectiv, care tine mai mult timp. Acest bronz nu se obtine in doua zile, e adevarat. Daca vrei sa iei tot soarele in doua zile… atunci apar probleme de sanatate. Se face in cinci zile. 50 plus nu inseamna suta la suta protectie solara, razele trec.”

Pielea sensibila trebuie ingrijita si cu mai multa atentie- Sunt persoane mai expuse riscurilor. De ce? Depinde de culoarea pileii, de varsta. ”Un copil are o piele mai subtire. Trebuie creme speciale pentru copii. Un adult are un alt tip de piele si atunci nu trebuie o crema asa de puternica dar, la inceput, cand megem pentru prima data la soare trebuie sa fie cu un factor de protectie mai ridicat. 50 plus. Cand s-a mai obisnuit pielea, dupa o luna- doua de vara, putem trece la ceva mai jos, 25- 30. Nudistii, de asemenea, sunt mai expusi si predispusi la probleme ale pielii. Pentru ca ei isi expun mai mult unele zone, ceea ce nu se intampla in mod normal. Zona sanului va suporta o expunere suplimetara si riscul este mult mai mare. La fel si in cazul zonei genitale. O faci pe proprie raspundere, cu riscurile de rigoare.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Copiii si adolescentii sunt cei mai expusi- Copilasii au cea mai sensibila piele
Se stie ca un copil are nevoie de ingrijiri speciale ale pielii, ei fiind foarte sensibili.

Cum ii protejam funduletul- Cand punem scutecele bebelusului, e posibil ca acesta sa faca dermatita. Trebuie sa utilizam creme care sa protejeze pielea de pe funduletul copilasului. Crema aceasta nu are legatura cu brandul. Uneori, trebuie schimbate multe creme pana ce gasim una care este compatibila cu pielea bebelusului nostru. Sunt creme speciale pentru protectia fesiala. Medicii dermatologi le pot recomanda.

E bine sa aplicam bebelusului ulei pe tot corpul, dupa baie? Nu ii imbacsim pielea? Mai respira pielea bebelusului?

“Sunt mai multe feluri de a face hidratarea pielii. Sunt creme care hidrateaza pielea si patrund incetul cu incetul. Unguentele – uleiul – fac ocluzie. Si atunci, prin aceasta ocluzie, el impiedica eliberarea apei din organism prin piele. Apa ramane si asa avem o piele hidratata. Cremele au un mecanism mai fiziologic. Si uleiurile au rolul lor. Tratamentul se individualizeaza, de asemenea. La unii merge bine crema, la altii uleiul.

Adolescentii- reprezinta categoria cea mai expusa la diverse probleme de sanatate, inclusive cele legate de sanatatea pielii.

“Dupa parerea mea, adolescentii sunt cea mai expusa categorie. Pentru ca un copil se afla sub protectia si supravegherea parintilor. Dar un adolescent e un rebel! Merge la mare, trebuie sa-si impresioneze prietenul, prietena, stau in slip, trebie sa fie repede bronzat. Nu-l intereaseaza alunitele. Poate nimeni nu ii face educatie acasa, de aceea noi, medici avem aceste campanii de depistare a cancerului de piele, a acneei la adolescenti. In timpul acestor campanii ei sunt tinta noatra principala. Pentru ca nu au experienta de viata. Sunt tot timpul sub riscul sa se expuna foarte mult si, uneori, din pacate, poate fi ireversibil. Multi dintre ei au alunite, nu stiu cum sa se protejeze. Nu stiu ce parametri sa urmareasca. Nu stiu ca poti urmari cu ochiul liber ce si cum, si daca ti se pare ceva suspect mergi repede la doctor. Dar la varsta lor nu baga in seama aceste lucruri. Si aceste campanii mai au un scop – informam ca sa crestem niste adulti sanatosi.
Afla mai multe pe: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies