Folosesti unghiera altuia? Uite ce test trebuie sa-ti faci imediat!

Folosesti unghiera altuia? Uite ce test trebuie sa-ti faci imediat!
Folosesti unghiera altuia? Uite ce test trebuie sa-ti faci imediat!

Folosirea in comun a obiectelor de toaleta are riscuri.

Fie din greseala, confundandu-le cu obiectele personale, fie pentru ca nu sunt avertizati asupra pericolului, unii folosesc periuta de dinti, unghiera sau forfecuta prietenilor ori rudelor. E posibil ca unele saloane de manicura sa nu sterilizeze corect instrumentarul folosit.

Cel mai mare risc este de contaminare cu hepatita tip C. Impotriva hepatitei A si B exista campanii de vaccinare, dar pentru virusul C nu exista vaccin.

Hepatita C se transmite prin injectii cu ace contaminate, transfuzii de sange, inteparea cu instrumentar medical, tatuaj sau piercing in conditii improprii, folosirea in comun a aparatelor de ras, periutelor de

dinti, unghierelor si forfecutelor, sexul neprotejat cu o persoana care are hepatita C.

Test simplu pentru depistarea heptatitei C

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Testul pentru depistarea virusului in sange este extrem de simplu: se ia o picatura din deget si se analizeaza la un aparat asemanator glucometrului folosit de diabetici.

Testul este necesar pentru ca 80% dintre pacientii cu hepatita C nu au simptome decat in fazele in care ficatul este fibrozat si apare riscul de ciroza si cancer hepatic.

Boala evolueaza lent, astfel incat persoane pe care nu le asociem cu riscul de hepatita C ar putea sa fi dobandit virusul in urma cu 10-20 de ani, fara sa stie nici in prezent.

Daca instrumentele de igiena personala au fost utilizate in comun cu multa vreme in urma (cum se intampla cu instrumentele de manicura, in anii 90), este neaparat necesara testarea.

In epoca de final a comunismului, s-a inregistrat o adevarata epidemie de hepatita C, prin transfuzii si folosirea de instrumentar nesterilizat. Efectele acestei epidemii incep sa se simta acum, in clinicile de hepatologie.

Chiar daca nu exista vaccin pentru hepatita C, o noua terapie, care vindeca 95% din cazuri, este accesibila, din acest an, in Romania. Terapia moderna, fara interferon, elimina virusul din organism, fara efecte secundare, in trei luni de administrare.

 
Sursa: www.dcnews.ro



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Cine este și câți ani are Rojbin Erden, care joacă rolul Asi, în serialul „Inimă rebelă”, ce va începe din 2 octombrie la Kanal D! Iată care este a două mare pasiune a superbei actrițe, dincolo de platourile de filmare

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies