Ce trebuie sa faci si ce sa nu faci daca te-a muscat o vipera!

Ce trebuie sa faci si ce sa nu faci daca te-a muscat o vipera!
Ce trebuie sa faci si ce sa nu faci daca te-a muscat o vipera!

Singurele specii de serpi veninosi din Romania sunt viperele, raspandite neuniform pe tot teritoriul tarii, mai putin in centrul si sudul Munteniei si Olteniei.

Viperele au dimensiuni relativ mici (circa 70 cm) si prezinta o dunga dorsala in zig-zag, dar pot fi si complet negre. Nu percep bine sunetele, dar au un foarte bun simt olfactiv si simt vibratiile de la distante mari. In zonele temperate sunt active numai sase-sapte luni, iarna fiind in stare de hibernare. Se hranesc mai mult noaptea, sunt veninoase chiar de la nastere, musca fulgerator si lasa doua plagi punctiforme (urma dintilor).

Semne ale muscaturii de vipera:
– durerea acuta;
– tumefierea (umflarea) zonei afectate;
– doua intepaturi mici la distanta de un centimetru una de cealalta;
– semiconstienta;
– alte simptome generale: senzatie de greata, voma, tulburari de vedere, dificultati de respiratie (tahipnee), hipersudoratie (transpiratie excesiva), dureri abdominale.

Masuri de prim-ajutor
– Ideal ar fi ca victima sa ajunga la un medic cat mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doza de antivenin.

Dupa ce ati sunat la 112, verificati daca unitatea de prim ajutor are pe stoc ser antivenin.
– nu faceti miscari si nu va agitati! In caz contrar ritmul batailor inimii creste, circulatiei sangelui e accelerata si veninul patrunde mai repede in torentul circulator; mai bine stati linistit intr-un loc umbrit;
– luati o aspirina (nu luati alcool, cafea sau alt excitant – acestea cresc pulsul si veninul ajunge mai repede la organe);
– in caz de hipotermie, acoperiti-va cu o patura;
– mentineti zona muscaturii sub nivelul inimii;
– inlaturati veninul din jurul muscaturii si
dezinfectati rana cu apa oxigenata;
– puneti o legatura elastica tip garou intre rana si inima (incetiniti raspandirea veninului). Garoul limfatic nu trebuie sa blocheze circulatia sangvina, ci sa realizeze o compresiune limfatica. Se foloseste o banda elastica lata sau o fasie de material (dintr-o camasa, bluza) care se infasoara nu foarte strans pe tot membrul muscat.
– hidratati-va cu apa

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Ce sa nu faceti
– daca aveti leziuni, nu folositi cavitatea orala

pentru a suge veninul, puteti ajunge sa va otraviti voi insiva;
– nu se arde zona muscata
– nu se pune gheata pe muscatura
– nu mancati si nu consumati alcool

Prevenirea
O statistica arata ca 68%-80% din muscaturile de sarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating serpi si sunt imprudente. Serpii veninosi nu ataca decat atunci cand sunt atacati sau surprinsi.

Daca locuiti sau calatoriti in zone in care exista serpi, imbracati haine ce va acopera picioarele. Luati un bat lung pentru a-l folosi la indepartarea serpilor. Nu pasiti si nu va asezati pe pamant inainte de a verifica locul. Daca ati observat un sarpe la distanta, ocoliti-l fara a-l provoca, iar daca e foarte aproape, ramaneti nemiscat, pentru ca in general se indeparteaza.
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies