Pofta de junk food vine mancand alimente sanatoase!

Pofta de junk food vine mancand alimente sanatoase!
Pofta de junk food vine mancand alimente sanatoase!

A incepe o dieta este o sarcina grea. Cu cat mancam mai multe alimente sanatoase, cu atat mai mult ne dorim un hamburger cu branza sau o bucata de pizza.

Un nou studiu publicat la inceputul lunii mai de revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ a intarit aceasta credinta populara descoperind ca alimentele care contin fructoza (fructele si legumele, in special) maresc apetitul pentru alimentele cu un ridicat aport caloric cum ar fi, de exemplu, cele considerate ‘junk food’, relateaza cotidianul spaniol ABC.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au realizat un studiu pe un esantion de 24 de persoane carora le-au cerut sa consume o serie de bauturi.

Unele dintre acestea contineau 75 de grame de fructoza, iar celelalte contineau aceeasi cantitate de glucoza. Dupa ce participantii la test au consumat bauturile, expertii le-au prezentat o serie de imagini in care apareau dulciuri, pizza si hamburgeri si le-au cerut sa le ordoneze in functie de pofta de a le consuma in acel moment.

Rezultatele au fost relevante. Dupa ce au baut lichide cu fructoza, subiectii s-au aratat mult mai inclinati spre ‘junk food’ decat dupa ce au luat glucoza.

Dupa cum explica versiunea digitala a ‘Live Science’, oamenii de stiinta au stabilit ca prima substanta influenteaza foamea si apetitul pentru alimente deosebit de calorice. Toate acestea, din cauza reactiei provocate de fiecare dintre formele de zahar.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Au stabilit ca fructoza nu genereaza senzatia de a fi mancat o cantitate considerabila de alimente.

“Spre deosebire de glucoza, fructoza nu stimuelaza hormonii ca insulina”, a explicat Dr. Kathleen A. Page, profesor de medicina clinica la University of Southern California (USC). Pentru a ajunge la aceasta concluzie, s-a bazat pe o serie de analize care au aratat ca nivelul de insulina din sange era mult mai mic la persoanele care consumasera ‘zaharul natural’ din fructe si legume.

Cercetatorii au dovedit, de asemenea, ca, atunci cand pacientii au consumat bauturi cu fructoza, s-au activat anumite regiuni din creier asociate nevoii unei recompense calorice (ceea ce nu se intampla in cazul glucozei).

Concluzia este ca, desi ambele substante au acelasi numar de calorii, se metabolizeaza in mod diferit si fiecare produce o senzatie anume. Glucoza se utilizeaza pentru a produce energie pentru corp — incluzand creierul — in timp ce fructoza se metabolizeaza prin ficat si circula foarte putin prin sange.

In mod curios, ultima parte a acestui experiment a determinat cat de mult doreau subiectii sa consume ‘junk food’ dupa ce luau fructoza.

Li s-a dat posibilitatea de a alege intre o farfurie cu alimente calorice primita in acel moment si o recompensa in bani primita peste o luna. Raspunsul aproape unanim a fost optiunea pentru mancare.
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce a pățit Culiță Sterp în aeroport? „Atunci când văd un om care muncește vreau să îi dau bani. O fi crezut că vreau să îmi bat joc de el sau să îi întind o capcană.”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cu ce se ocupă cei doi copii ai Larisei Uță și ai lui Alin Oprea la Londra. Mai rar o asemenea educație: "Melissa nu mai poate să cânte..."

Care este secretul cornulețelor perfecte? Bunica Emilia de pe TikTok l-a dezvăluit! „Prăjiturile astea uscate sunt bune că le ții într-o cutie metalică și le păstrezi mai multe zile.”

Rebecca a încălcat regulamentul competiției! Ce decizie va anunța Andreea Mantea: „M-ai mințit și pe mine și pe noi toți”. Aflați ce se va întâmpla cu soarta concurentei în episodul de luni, 23 septembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon


Cookies