Afla si tu de la ce varsta sunt indicate mamografiile!

Afla si tu de la ce varsta sunt indicate mamografiile!
Afla si tu de la ce varsta sunt indicate mamografiile!

Femeile cu varste intre 50 si 69 de ani care efectueaza in mod regulat mamografii la fiecare doi ani reduc cu 40% riscul de a muri de cancer de san, arata un vast studiu international publicat miercuri in New England Journal of Medicine, informeaza AFP.

Acest studiu a fost efectuat de catre experti din 16 tari care au evaluat efectele pozitive si negative ale diferitelor metode de detectare a cancerului de san, pe baza unei analize a rezultatelor a 11 studii clinice controlate si a 40 de studii de observare.

Lucrarea a fost coordonata de catre Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC), o agentie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Aceasta va contribui la elaborarea unui manual la zi al IARC privind depistarea cancerului de san, a carui ultima editie fusese publicata in anul 2002.

Aceasta analiza ar trebui sa ofere asigurari femeilor din intreaga lume asupra faptului ca mamografiile salveaza vieti si ca screening-ul cancerului de san este un instrument esential pentru cresterea numarului de diagnostice precoce si, prin urmare, pentru reducerea mortalitatii, a comentat profesorul Stephen Duffy, de la Queen Mary University din Londra, unul dintre co-autorii lucrarii, citat de AFP.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Aceasta cercetare confirma studii anterioare conform carora femeile intre 50 si 69 de ani beneficiaza cel mai mult de pe urma

mamografiilor. Dar multe dintre aceste studii indica o reducere substantiala a riscului de a muri de cancer de san prin incurajarea femeilor intre 70 si 74 de ani de a face regulat mamografii, ceea ce reprezinta o schimbare fata de acordul medical anterior privind screening-ul la acest grup de varsta.

In schimb, mamografiile regulate pentru femeile de patruzeci de ani nu dau rezultate semnificative, scrie AFP.
In ciuda acestui succes, trebuie sa continue eforturile de cercetare cu privire la alte metode de screening, cum ar fi foarte promitatoarele mamografii cu tomosinteze in 3D, mamografii digitale care ar putea

fi mai potrivite pentru sondarea tesutului mamar dens”, a declarat profesorul Duffy.

Acest studiu arata ca beneficiile mamografiei depasesc impactul sau negativ, cum ar fi rezultatele fals-pozitive, supra-diagnosticul si potentialele cancere provocate de radiatiile din timpul acestei examinari.

Cancerul de san este cel mai frecvent cancer diagnosticat la femeile din intreaga lume si a doua cauza de deces prin cancer din tarile dezvoltate. In tarile cu venituri medii si scazute, unde femeile sunt diagnosticate mai des in stadii avansate ale bolii, acest tip de cancer este prima cauza de deces.

Conform celor mai recente cifre ale OMS, cancerul de san a provocat in 2012, la nivel mondial, 521.000 de decese, mai noteaza AFP.
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Ce a pățit Culiță Sterp în aeroport? „Atunci când văd un om care muncește vreau să îi dau bani. O fi crezut că vreau să îmi bat joc de el sau să îi întind o capcană.”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cu ce se ocupă cei doi copii ai Larisei Uță și ai lui Alin Oprea la Londra. Mai rar o asemenea educație: "Melissa nu mai poate să cânte..."

Care este secretul cornulețelor perfecte? Bunica Emilia de pe TikTok l-a dezvăluit! „Prăjiturile astea uscate sunt bune că le ții într-o cutie metalică și le păstrezi mai multe zile.”

Rebecca a încălcat regulamentul competiției! Ce decizie va anunța Andreea Mantea: „M-ai mințit și pe mine și pe noi toți”. Aflați ce se va întâmpla cu soarta concurentei în episodul de luni, 23 septembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon


Cookies