Acrilamida din anumite alimente, cum ar fi biscuitii sau chipsurile, prezinta un risc pentru sanatatea publica, confirma Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) intr-un aviz stiintific publicat joi.
Aceasta substanta chimica poate creste riscurile de cancer la consumatori.
Acrilamida este un compus chimic ce se formeaza in alimentele bogate in amidon in timpul procesarii la temperaturi inalte, cum ar fi prajirea, coacerea si frigerea. Prin urmare, biscuitii, chipsurile, cartofii prajiti, cafeaua, cerealele sau painea prajita pot contine acrilamida.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
EFSA a facut o evaluare a riscurilor existentei acestei substante in alimentatie pe baza a circa 100 de studii stiintifice si a datelor stranse de
Opinia EFSA nu are valoare de constrangere, insa poate determina Uniunea Europeana si statele membre sa prevada limitarea expunerii consumatorilor la aceasta substanta, prin modificarea obiceiurilor alimentare sau de pregatire a alimentelor ori prin intarirea controlului asupra productiei alimentare.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro