Pe timpul verii, cand se ating temperaturi caniculare, aparatul cardiovascular si cel respirator sunt suprasolicitate.
Pentru a se evita starile de lesin sau alte probleme de sanatate, este important sa nu incarcam si sistemul digestiv cu alimente grele.
Sarea este primul element periculos ce duce la incalzirea corpului intr-o zi caniculara. “Nu trebuie sa se faca abuz de sare pe perioada verii. Trebuie apelat la ea cat mai putin cu putinta”, explica nutritionistul Bogdan Guinea.
Carnea prajita, cu exceptia celei de peste, nu ajuta nici ea corpul sa se racoreasca.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
La polul opus, pe lista legumelor “racoroase” se afla, printre altele, castravetii, fasolea verde si spanacul.
Fructele de evitat pe perioada verii sunt ciresele, caisele si nucile de cocos.
Nici lactatele sau branzeturile grele nu sunt indicate in aceasta perioada. “Daca trebuie sa se consume ceva din aceasta categorie, este bine sa se apeleze doar la telemea”, spune specialistul. El recomanda celor afectati de canicula sa fie moderati si in privinta consumului de dulciuri, care impiedica organismul sa se aeriseasca.
Cazurile de toxiinfectie alimentara sunt frecvente in perioadele cu temperaturi extreme, iar intr-o astfel de situatie e indicat regimul alimentar: un gratar din carne usoara, cereale, legume si telemea.
Sursa: www.doctorulzilei.ro