Iata ce afectiuni anunta inrosirea pielii si mancarimile dupa expunerea la soare!

Iata ce afectiuni anunta inrosirea pielii si mancarimile dupa expunerea la soare!
Iata ce afectiuni anunta inrosirea pielii si mancarimile dupa expunerea la soare!

Alergia la soare sau urticaria solara este un diagnostic pe care medicii il pun tot mai des celor care isi petrec vacantele la mare.

Aparitia pe neasteptate a petelor rosii pe piele, desi in copilarie nu ati avut niciodata probleme, va poate lua prin surprindere. Astfel de urticarii pot avea si copiii a caror piele sensibila reactioneaza mai ales daca au un teren alergic.

Tot ce aveti de facut in astfel de momente este sa dati o fuga la farmacie pentru a va cumpara antihistaminice si sa nu mai repetati greseala de a iesi la plaja fara crema de protectie solara, daca asa ceva s-a intamplat.

Daca exista un centru medical in locul in care va aflati, dati o fuga la doctor si luati in serios ideea de a renunta la plaja, macar pentru o zi-doua.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Daca aveti „atacuri” imediat dupa ce v-ati expus la soare (la cateva secunde sau la cateva minute), este posibil sa fie o reactie indusa de anumite medicamente pe care le luati sau o boala mostenita numita „porfirie eritropoietica”.

Sunt cazuri in care aceasta din urma boala se manifesta abia la maturitate. „Porfiria nu este o reactie alergica la soare, ci o afectiune care se poate agrava la lumina”, mentioneaza dermatologul Costin Caruntu.

Cand episoadele de mancarime apar la cateva ore dupa expunerile la soare si dureaza vreme de cateva zile, este posibil sa fie vorba despre asa-numita eruptie polimorfa la lumina. Acest tip de inflamatie apare cel mai frecvent in partea superioara a gatului si a toracelui, pe brate si pe coapse.

Pentru doctori este important sa identifice ce fel de problema aveti, ca sa va prescrie tratamentul. Este important sa constate la ce ultraviolete aveti sensibilitate: UVA sau UVB. O crema de soare poate fi utila intr-o boala, dar ineficienta intr-alta.

Daca faceti parte dintre cei care ajung la medic dupa ce alergia si-a facut deja de cap, este indicat sa-i povestiti acestuia ce senzatii ati avut pe piele in timpul „atacului”, portiunile afectate, cum aratau „bubitele”, la cat timp dupa expunere s-a manifestat alergia.

Tratamente

Cel mai des intalnite sunt urticariile solare. Apar la cateva minute sau la cateva ore dupa expunere. „Nu au legatura cu agresivitatea soarelui. Acestea tin mai mult de capacitatea organismului de a dezvolta reactii alergice”, este de parere dermatologul Mihaela Leventer. Nisipul poate, la randul lui, sa creeze iritatie cutanata si sa amplifice senzatia de mancarime si de umflare a pielii, adauga medicul.

Cei care fac urticarii solare ar trebui sa fie foarte atenti la fotoprotectie si sa nu se expuna la soare fara a folosi creme. Daca apar leziuni pe piele, se poate folosi o crema usoara cortizonica. Pe cale orala se poate lua un antialergic. In plus, ar trebui evitata expunerea la soare cateva zile si se pot face bai reci cu apa de la robinet pentru a se atenua mancarimile.

Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies