Anxietatea: sfaturi si explicatii de la psihologi!

Anxietatea: sfaturi si explicatii de la psihologi!
Anxietatea: sfaturi si explicatii de la psihologi!

In plina forta si totusi anxiosi. Iata portretul multor tineri din ziua de azi.

Si totusi nimeni nu ii impiedica sa stea mai mult in aer liber, sa bea ceai, sa consume chefir si sa mai lase telefonul. Toate sunt menite sa ii faca sa se simta mai bine, alaturi de sfaturile expertilor. Iata ce se spune despre anxietate!

Cum se explica episoadele de anxietate la persoanele foarte tinere?- Cea mai frecventa cauza a anxietatii este incapacitatea tinerilor de a face fata factorilor care genereaza stres, sentimentele de nesiguranta si incertitudine, neimplinire, angoasa de viitor.

Tinerii anxiosi acuza lipsa increderii de sine, sentimentul de inadecvare, timiditate excesiva, tendinta spre retragere si izolare. Asemanator durerii, anxietatea poate fi un semnal care avertizeaza ca organismul este suprasolicitat. Daca teama de un pericol real, justificat, ne invata prudenta, anxietatea ne invata comportamentul evitant.

Cauzele anxietatii- Cea mai importanta cauza pare a fi ereditatea, respectiv acele trasaturi transmise din familie ce vizeaza irascibilitatea, nervozitatea, depresia, intoleranta la frustrare si inhibitiile de orice fel.

O alta cauza importanta a anxietatii in randul tinerilor vine din nerezolvarea conflictelor inconstiente datand din prima copilarie, ceea ce psihanalistii numesc anxietatea nevrotica, rezultata in urma refularii impulsurilor inacceptabile (sexualitate, agresivitate, etc).

Mai apoi mediul reprezinta o alta cauza deosebit de importanta in nasterea anxietatii, tinerii anxiosi raportand o intreaga colectie de evenimente de viata stresante (despartiri, decese, conflicte cu altii, schimbarea domiciliului, schimbarea profesiei, sarcini suplimentare, schimbari de status-rol, etc).

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Ce se recomanda in privinta gestionarii episoadelor de anxietate- Dupa diagnosticarea corecta si inceperea tratamentului medicamentos, insotit de suport psihoterapeutic, se recomanda munca sustinuta dar nu in exces, plimbarile variate in afara zonei de rutina, schimbarea preocuparilor pentru timpul liber, rasfaturi terapeutice alternative (masaj, sauna, spa, schimbarea imaginii, etc) si multa miscare pentru consumarea energiei in mod benefic.

In ceea ce priveste strict atacul de panica, este bine de stiut ca primul este cel mai puternic, toate cele ce urmeaza fiind de intensitate mai mica, informatie ce ar trebui sa dezangoaseze o persoana anxioasa.

Cand e cazul ca persoanele afectate sa ia tratament medicamentos?- Anxietatea joaca un rol important si in alte tulburari, cum ar fi depresia, tulburarile somatoforme, tulburarile comportamentului alimentar, alcoolism sau abuz de substante, etc.

sau poate acompania anumite tulburari de personalitate. Anxietatea poate aparea la copii si sub forma anxietatii de separare.

La nivel fizic, anxietatea se manifesta prin senzatii de tremur, contractii musculare, transpiratie abundenta, vertij, migrene, insomnii, indigestii, frison, bufeuri. La nivel psihic, anxietatea ia forma oboselii accentuate, iritabilitatii excesive, deficitului de atentie, tensiunii si ingrijorarii permanente. Pentru a primi un tratament adecvat, anxietatea trebuie evaluata de medicul psihiatru, singurul in masura sa stabileasca schema medicamentoasa si recomandarea psihoterapiei, imperios necesara in procesul de vindecare.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Alte tratamente alternative care dau rezultate- Vindecarea tulburarilor de anxietate este posibila prin tratament si asistenta de specialitate.

Tratamente efective pentru tulburari de anxietate includ terapii cognitiv-comportamentale care au ca scop schimbarea schemelor de gandire, a credintelor si a comportamentelor care pot sa declanseze anxietatea.

Terapia presupune, printre altele, expunerea gradata la contextul anxiogen, proces numit desenzitivizare sistematica. De asemenea, se uziteaza tehnici de management al anxietatii precum si exercitii si tehnici de relaxare (hipnoterapia, meditatia, exercitii de respiratie) insa insotite de medicatie, ce include antidepresive anxiolitice si sedative.

Ce riscuri majore presupun neglijarea anzietatii- Anxietatile netratate pot avea efecte serioase asupra vietii persoanei precum si asupra relatiilor acesteia! O tulburare de anxietate poate sa conduca la izolare sociala si la depresie clinica, poate sa altereze capacitatea persoanei de a lucra, invata si efectua activitati de rutina. Poate sa dauneze relatiilor cu prietenii, familia si colegii. Starea de depresie poate sa fie o boala foarte serioasa, cu un risc crescut de tendinte de autodistrugere si suicid.
Afla mai multe pe: www.csid.ro



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies