Iaurtul a fost listat in topul alimentelor sanatoase inca din anul 1950. Este format din lapte proaspat sau smantana pasteurizata, apoi fermentata cu diferite tipuri de bacterii vii si incubat la o anumita temperatura pentru a incuraja cresterea acestora.
Bacteriile respective transforma apoi zaharurile naturale din lapte in acid lactic (cel care da gustul acrisor al iaurtului) iar apoi este strecurat, pentru a indeparta excesul de lichid si pentru a se obtine consistenta cremoasa dorita.
Daca iaurtul este sau nu o alegere sanatoasa depinde de persoana care il consuma si de tipul de iaurt ales.
Exista o multime de iaurturi bogate in proteine, sarace in zahar adaugat si fara aditivi inutili, dar la fel de multe tipuri care au in consistenta mai mult zahar decat o ciocolata si o lista de ingrediente pe care nu le
Pentru persoanele care sufera de alergie la produsele lactate, orice fel de iaurt trebuie evitat. Totusi, persoanele cu intoleranta la lactoza ar putea sa suporte anumite tipuri de iaurt, in functie de gradul lor de intoleranta.
Tipuri de iaurt- Exista mai multe tipuri de iaurt, denumite in functie de provenienta si de cantitatea de grasime pe care o contin.
Low fat sau non-fat- Iaurturile etichetate “low-fat” sunt iaurturile cu un continut scazut de grasime si produse cu o cantitate de 2% de lapte, in schimb ce iaurturile “non-fat”
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Iaurtul grecesc- Are o consistenta mai groasa si mai cremoasa decat iaurturile obisnuite. Rezista la caldura mai bine decat alte iaurturi si este adesea folosit la gatit in stil mediteranian sau ca si baza de sos.
Skyr- Similar iaurtului grecesc, skyr (pronuntat skeer) este un iaurt in stil islandez, fiind dens, cremos si bogat in proteine. Comparativ cu iaurturile obisnuite, skyr necesita de patru ori cantitatea de lapte pentru a fi produse si contine de trei ori mai multe proteine.
Iaurtul inghetat- Potrivit cercetarilor, nu toate produsele denumite “iaurt inghetat” contin, de fapt, culturi vii si active.
Tratarea termica a iaurturilor duc prin definitie la uciderea culturilor vii si active. Pentru a te asigura ca un iaurt inghetat contine, de fapt, iaurt produs in mod traditional, prin fermentare si cu o cantitate semnificativa de culturi de bacterii vii si active, citeste atent etichetele inainte de cumparare.De asemenea, chiar daca pe eticheta sunt specificate aceste “ingrediente”, nu presupune ca iaurtul inghetat este o alegere sanatoasa.
Iaurtul non-lactat- Pentru persoanele care nu consuma lactate, exista alternative de iaurturi non-lactate, cum ar fi iaurtul de soia sau iaurtul din lapte de cocos.
Beneficiile iaurtului- Consumul de iaurt este una dintre cele mai comune modalitati de a consuma bacterii sanatoase benefice intestinelor si cunoscute sub numele de PROBIOTICE.
Unele cercetari au sugerat ca probioticele pot stimula sistemul imunitar, pot ajuta la reglarea greutatii corporale si pot
reduce riscul de cancer. De asemenea, consumul de iaurt poate spori absorbtia de vitamine si minerale in organism.Cele mai comune bacterii sanatoase utilizate pentru fermentarea laptelui in iaurt sunt Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus termofile, dar multe dintre iaurturi contin si alte tulpini de bacterii suplimentare.
Pentru a ajuta consumatorii sa identifice iaurturile care contin culturi vii si active, Asociatia Nationala a Iaurtului din USA a implementat sigiliul LAC (Life&Active Cultures) care se gaseste acum pe recipientul produsului. In cele mai multe cazuri, numarul de bacterii vii scade odata cu timpul in care produsul sta pe raft.
Produsele lactate sunt unul dintre cele mai bune surse alimentare de CALCIU in ceea ce priveste biodisponibilitatea. Calciul joaca un rol primordial in dezvoltarea si mentinerea oaselor si dintilor sanatosi si este, de asemenea, important pentru coagularea sangelui, vindecarea ranilor si mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. Incearca sa asociezi alimentele bogate in calciu cu o sursa de vitamina D, care ajuta intestinul subtire sa absoarba calciul.
Cele mai multe iaurturi contin si cantitati semnificative de vitamine B6 si B12, riboflavina, potasiu si magneziu.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro