Dependenta de internet. Uite cum se manifesta si ce consecinte poate avea!

Dependenta de internet. Uite cum se manifesta si ce consecinte poate avea!
Dependenta de internet. Uite cum se manifesta si ce consecinte poate avea!

Cu siguranta ca nu va puteti imagina societatea functionand astazi fara accesul la Internet, insa, cateodata, ce este prea mult strica.

De cele mai multe ori ne trezim cu telefonul in mana, accesand retelele sociale sau cautand ceva pe Internet. 10 minute se transforma in ore si ore pe care le pierdem in realitatea virtuala numita Internet.

De cand avem acces la Internet, comertul, lectura, cursurile universitare si comunicarea au devenit extrem de simplu de accesat, doar cu un click.

Acest fenomen global are implicatii nu doar pozitive, ci si negative deoarece utilizarea necontrolata sau in exces poate fi considerata patologica.

Medicul psihiatru Madalina Sirbu, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”, ne vorbeste despre implicatiile dependentei de Internet: „Aceasta dependenta poate avea un impact asupra performantelor socio-profesionale ale individului, asupra relatiilor familiale, dar si asupra sanatatii, atat fizica, cat si psihica. Dependenta de Internet poate fi definita ca o pierdere compulsiva a controlului impulsurilor legate de utilizarea Internetului (jocuri online, retele sociale, sesiuni-maraton de navigare pe Internet) care implica, in principal, dependenta psihologica de Internet, iar simptomele sunt comparabile cu ale altor comportamente adictive, cel mai apropiat fiind jocul de noroc patologic.


Majoritatea studiilor arata ca exista o corelatie intre varsta si dependenta de Internet. Adolescentii si adultii tineri sunt cei mai predispusi sa devina dependenti. Prof. dr. Ulete explica de unde vine aceasta inclinatie a adolescentilor: „Cu precadere aceasta adictie apare la preadolescenti si adolescenti deoarece comunicarea face-to-face s-a mutat pe on-line. Calculatorul sau jocurile pe calculator stimuleaza simturile mult mai mult decat o carte. Adolescentii pot comunica tot ce vor on-line mult mai usor, deoarece in cazul comunicarii face-to-face apare bariera emotiilor.
Acestia pot prezenta adesea un limbaj cu o conotatie sexuala si prefera Internetul, pentru ca, tatonand terenul pentru o posibila relatie, primesc un feedback instant. Se depasesc, astfel, mult mai usor limitele.” „In randul tinerilor se observa o tendinta de crestere a comunicarii on-line in detrimentul comunicarii directe, care, in timp, duce la sedentarism, la scaderea capacitatii de adaptare la situatii din viata reala, depersonalizarea individului si aparitia unor probleme majore de comunicare.”,
completeaza Madalina Sirbu.

Fata de adolescenti, persoanele de varsta a II-a si a III-a acceseaza Internetul, cu precadere, in scop informational si pentru un timp mai scurt.

Cum stim daca suferim de aceasta boala- „Simptomele dependentei de Internet se recunosc in momentul in care o persoana se simte mai bine cu prietenii din sfera virtuala, cand verificarea mailurilor devine o obsesie, cand ajunge sa se identifice cu personajul virtual, cand rolul social este inlocuit de masca virtuala, cand incepe sa-si neglijeze familia, jobul, alimentatia, sanatatea, somnul.
Se simt bine cand se conecteaza, sunt anxiosi si nervosi cand se deconecteaza, navigheaza pentru a scapa de temeri, pierd notiunea timpului, incearca sa reduca, fara sa reuseasca, consumul de pagini web.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Dorinta sau impulsul puternic de a folosi Internetul, asentimentul de bine atunci cand este on-line sunt semne ale dependentei.

Cresterea continua a timpului petrecut pe Internet, precum si gradul ridicat de implicare in activitatile desfasurate on-line pentru scopul atingerii unui sentiment de satisfactie. Scaderea timpului petrecut pe Internet duce la aparitia unor semne, precum neliniste, iritabilitate, lipsa de concentrare”, este de parere Madalina Sirbu. Ceea ce este si mai rau este ca in ciuda faptului ca individul cunoaste efectele nocive pe care le are consumul excesiv de Internet asupra conditiei sale fizice si psihice, acesta nu poate renunta la utilizare.


Consecinte- Apare scaderea interesului pentru activitati sociale si recreationale din viata reala. Apare neglijarea sarcinilor profesionale, scolare, casnice, deseori acestea lasate pe ultima suta de metri sau nerealizate si astfel se creeaza un cerc vicios. Au fost si divorturi din cauza relatiilor virtuale.

Consecintele dependentei de Internet sunt si de ordin fizic – dureri de spate, dureri de cap, ochii uscati, iritati, scaderea in greutate, tulburari de vedere, tulburarea dispozitiei.

Tratament- Desi diferite site-uri recomanda o cura de detoxifiere pentru Internet, nu se poate sa traim neconectati deoarece in zilele noastre exista grupuri pe facebook ale universitatilor, site-uri de news, dar si informatii de ordin public pe care le putem accesa pe Internet. Sfatul psihiatrului este reducerea progresiva a expunerii on-line pentru persoanele dependente, cu stabilirea unui program pe care individul sa il respecte.

Citește și: Francesca, dezvăluiri inedite din „Casa iubirii”, după eliminare. Ce se întâmplă, de fapt, între Patrick și Bianca: „E mai mult decât o simplă atracție”- kanald.ro

Citește și: Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon- stirilekanald.ro

Acesta are nevoie de alternative de petrecere a timpului pe care in trecut individul respectiv il aloca navigarii pe Internet (trebuie incurajata socializarea in viata reala, trebuie implicat in activitatile cotidiene, atat in viata de familie, cat si in cea scolara si sociala, dupa caz).
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Patrick și Bianca Giurcă, față în față în camera roșie, după ce a fost geloasă pe el și pe Virginia. Ce a făcut-o pe tânără să răbufnească

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies