Leziunile sportive: afla tot ce trebuie sa stii!

Leziunile sportive: afla tot ce trebuie sa stii!
Leziunile sportive: afla tot ce trebuie sa stii!

Exercitiile si sportul sunt elemente vitale pentru sanatatea organismului si ar trebui sa nu lipseasca din activitatea ta de zi cu zi.

Cu toate acestea, uneori, putem suferi o leziune datorita unei miscari gresite sau unei incalziri necorespunzatoare inainte de exercitii, de aceea este bine ca inainte de executarea oricarui exercitiu sa invatam miscarile corecte de realizare ale acestuia.

Iata tot ce trebuie sa stii despre leziunile cauzate de sport!

Leziunile sportive se pot clasifica in:

1.    Leziuni datorate unui traumatism: unde  durerea apare brusc insotita de edem localizat  si uneori de o diformitate.


2.    Leziuni datorate suprasolicitarii muschiului unde durerea apare progresiv in timpul exercitului insotita de edem progresiv.

Ce trebuie sa facem pentru a evita o asemena situatie?- Pentru a evita producerea unei leziuni in timpul exercitiilor trebuie sa respectam cateva reguli:

Intotdeauna trebuie sa facem incalzirea  muschiul inainte de a incepe activitate sportiva prin exercitiile  recomandate fiecarui sport in parte.

Trebuie sa evitam miscarea brusca sau rapida a corpului ce poate duce la cazaturi,  traumatisme sau la lezionarea sistemului musculo-scheletal.

Sa purtam intotdeauna echipamentele speciale de protectie corespunzatoare fiecarui sport.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Ce trebuie sa facem daca suferim o leziune in timpul unei activitati sportive?- Imediat ce simtim o durere puternica, o leziune sau un traumatism  trebuie sa oprim activitatea pe care o desfasuram, sa observam zona lezionata daca apare limitarea miscarii, edemul  sau vreo diformitate.

Vom aplica tehnica RICE,( Rest, ice, compression, elevation) si ne vom prezenta de

urganta la medic pentru o evaluare completa.

Care sunt cele mai frecvente leziuni sportive intalnite?- Articulatiile cele mai des afectate sunt ale gleznei, genunchiului, umarului  si pot suferii urmatoarele:

Entorsele  apar in urma unui traumatism direct sau indirect insotit de leziuni ale muschilor si tendoanelor prin intindere. Apar semnele de inflamatie, edem si incapacitatea de a misca normal articulatia afectata.

In rupturile musculo-tendinoase se simte o pocnitura sau o senzatie de taiere interioara ,o durere puternica insotita de edem local si uneori apare o discontinuitate a muschiului sau

a tendonului, cel mai des afectat fiind tendonul lui Ahile.

Luxatia se intalneste atunci cand osul iese din articulatie si apare o diformitate asociata cu inabilitatea de miscare a articulatiei respective, cel mai des intalnita este  luxatia umarului.

Fracturile  apar in urma unui traumatism si pot fi cu sau fara deplasare insotite de deformarea membrului sau osului afectat, cel mai frecvent afectate fiind oasele antebratului si ale gleznei.

Care sunt persoanele cu un risc mare de leziuni sportive? Copii si adolescentii  sunt mai predispusi la traumatisme si leziuni sportive avand oasele, muschii in curs de dezvoltare si fiind mai fragili, fata de oasele si muschii unui adult unde cartilajele de crestere s-au inchis si osul a inceput sa fie mai dur.

Citește și: Cine este și câți ani are Dolunay Soysert, actrița care joacă rolul Neslihan Soysalan în noul serial „Inimă rebelă”. Iată cum arată aceasta la început de carieră- kanald.ro

Citește și: Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon- stirilekanald.ro

Femeile

sunt mai predispuse decat barbatii la leziunile sportive datorita diferentei de structura a muschilor, oaselor si a nivelului  de estrogen instabil datorat menstruatiei.

Ce se intampla cand ajungi la medic? Medicul va examina pacientul si in urma examenului clinic el va decide care sunt investigatiile paraclinice necesare pentru evaluare. Cel mai des folosite fiind radiografia, ecografia, computerul tomograf(CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN).

In urma investigatilor tratamentul poate fi format din:

- Imobilizarea membrului afectat cu orteze sau gips

- Administrarea  de antiinflamatoare locale si orale

- Tehnica RICE pentru a evita sindromul de compartiment

- Uneori este necesar si un tratament chirurgical in cazul fracturilor cu deplasare, rupturilor complete de tendon sau de muschi si in cazul luxatiilor.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Cine este și câți ani are Rojbin Erden, care joacă rolul Asi, în serialul „Inimă rebelă”, ce va începe din 2 octombrie la Kanal D! Iată care este a două mare pasiune a superbei actrițe, dincolo de platourile de filmare

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies