Mici detalii ne impiedica sa profitam din plin de calitatile alimentelor pe care le consumam, avertizeaza cotidianul spaniol El Pais, prezentand in acest sens o serie de greseli pe care trebuie sa le evitam.
Este gresit sa bem in graba sucul de portocale- Sa arunce primul piatra cel care nu a rostit sau auzit in vreun moment al vietii sale indemnul: ‘Bea repede sucul, ca sa nu-si piarda vitaminele’. In realitate, chiar daca am astepta 12 ore, vitamina C ar fi tot acolo, dupa cum au constatat mai multe studii care in 2014 au fost preluate intr-un articol publicat in ‘Revista Espańola de Nutrición Humana y Dietética’.
Este gresit sa fierbem broccoli- In ceea ce priveste broccoli, gatitul la abur nu afecteaza prea mult vitamina C, in timp ce fierberea lui in apa ii reduce semnificativ capacitatea antioxidanta, potrivit mai multor studii.
Este gresit sa adaugam lapte in ceai- Ceaiul are un efect protector asupra sistemului cardiovascular, dar daca il consumam cu lapte, aceasta superputere este anulata complet, potrivit unui studiu publicat in ‘European Heart Journal’. ‘Ceaiul este un produs natural cu aroma, culoare si savoare unice, care sunt afectate cand se adauga laptele. In plus, cazeina din lapte i-ar altera sau diminua proprietatile antioxidante si anticancerigene’, spune Isabel Artero, director si fondator al centrului Cuerpo Libre.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Este gresit sa aruncam zerul cand consumam un iaurt- Unul dintre primele lucruri pe care majoritatea oamenilor il fac cand deschid un borcan cu iaurt este sa verse lichidul albicios care pluteste in partea superioara. Desi aspectul nu este prea apetisant, este vorba despre zer, iar aportul sau de proteine este foarte important.
Este gresit sa taiem capsunile in bucati- Curatarea de coaja, taierea sau modificarea formei unui fruct conduc la modificarea proprietatilor fizico-chimice din cauza reactiilor enzimatice (oxidare) legate de deteriorare, potrivit manualului de conservare a fructelor si legumelor al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
Este gresit sa frigem carnea la gratar- Trebuie sa avem grija cand frigem carnea la frigare sau gratar, pentru ca se formeaza doua substante care fac sa creasca riscul de cancer. Este vorba despre aminele heterociclice (AHC) si hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) care se formeaza cand carnea este supusa unor temperaturi ridicate(+ 150 grade Celsius) si timp indelungat, semnaleaza Isabel Artero.
Potrivit Asociatiei spaniole impotriva cancerului (Asociación Espańola contra el Cáncer), ‘este important sa se evite alimentele la gratar, pentru ca sursa de caldura atinge temperaturi inalte si, in plus, alimentul este in contact direct cu acesta si se arde mai usor, producandu-se benzopireni (substante cancerigene)’.
Giuseppe Russolillo Femenías, presedinte al Fundatiei spaniole de dieteticieni-nutritionisti (Fundación Espańola de Dietistas-Nutricionistas), recomanda sa se limiteze acest tip de tehnica culinara. Potrivit dieteticianului, cand carnea este prajita usor sau fripta la tigaie, se creeaza un strat protector pentru proprietatile alimentului, daca se foloseste ‘o cantitate generoasa’ de ulei de masline virgin.
Sursa: www.doctorulzilei.ro